Pavol Krupka Kultúra

Fotografie nám pripomenú ľudskosť ako protiváhu násilia

V Tatratranskej galérii v Poprade v nedeľu otvoria výstavu slovenskej fotografky, žijúcej v Izraeli. Katarína Rachel Krajčovičová predstaví svoje hľadanie koreňov v podobe portrétov rôznych osobností. Podujatie je súčasťou spomienky na vojnový transport židovských dievčat a žien do Osvienčimu.

Ilustračný obrázok k článku Fotografie nám pripomenú ľudskosť ako protiváhu násilia
Zdroj: Dnes24.sk

Katarína Rachel Krajčovičová je živel, plný energie, plný emócií. Obdiv a vzťah k umeniu si priniesla na tento svet z rodinného prostredia. Pre Katarínu sa stala umelecká fotografia cestou, ktorou môže zaznamenávať svoje vizuálne a citové zážitky.

Fotografickým obrazom uchováva tváre blízkych priateľov, mnohých slávnych umelcov, s ktorými ju spája obdiv k umeniu i skutočné priateľstvo. I napriek tomu, že niektorí už opustili tento svet, na fotografiách Kataríny žijú a prihovárajú sa k nám doteraz. To je čaro a moc fotografie. Pravdivej fotografie.

Svedčia o tom mnohé portréty Stelly Zázvorkovej, Geraldine Chaplinovej, Jiřího Menzla, Annie Girardotovej, Ivy Janžurovej, Petra Dvorského, Jeleny Obrazcovej, …plné vzájomnej dôvery. V portrétovaných tvárach hľadá podobnosť s príbuznými, ktorých životy sa drasticky ukončili v koncentračných táboroch.

Katarína si v sebe nesie rodinnú stigmu vojnového násilia. Určite aj toto dedičstvo ju priviedlo k téme Nie vojnu, ale lásku. Sama už nezažila hrôzy vojnových krutostí, ale osud chcel, aby sa jej druhou krajinou, v ktorej striedavo žije, stal Izrael. Krajina, kde ľudia i v dnešných dobách poznajú strach z vojnového ohrozenia a kde najvzácnejšou hodnotou je život a mier. V návrate k ľudskosti, k vzájomnému porozumeniu, k prírode, ktorú symbolizuje prameňom čistej vody, vidí nádej pre súčasný i budúci život…

Vernisáž výstavy sa bude konať 24. marca 2013 o 16:30 h. v priestoroch Tatranskej galérie v Poprade. Pietna spomienka kladenia vencov k 71. výročiu prvého transportu židovských žien a dievčat z Popradu sa uskutoční o hodinu skôr pri pamätnej tabuli na budove železničnej stanice v Poprade.

Minuloročnej spomienke sme sa venovali v dvoch príspevkoch: TU a TU. Podujatie v TG si môžete pripomenúť vo videu TU.

Ľudskosť ako protiváha násilia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM