Martin Sýkora Správy

Vzácny archeologický nález na Dubine: Nájdené veci sú tisíce rokov staré

V obci Hozelec pri Poprade sa podaril archeológom unikátny nález. Počas výskumu v lokalite zvanej Dubina v zemnom vale objavili množstvo rôznorodého materiálu z viacerých časových období.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny archeologický nález na Dubine: Nájdené veci sú tisíce rokov staré
Zdroj: Dnes24.sk

Podtatranský región má svoju bohatú históriu, ktorá sa nedatuje storočia, ale tisícky rokov dozadu. Svedčí o tom aj nález archeológov v oblasti medzi Popradom a Hozelcom – na Dubine.

Poklad starý tisícky rokov

Múzeum Spiša zrealizovalo svoj prvý archeologický prieskum na vedecké a dokumentačné účely v lokalite Dubina. Archeológovia sa pokúsili preskúmať zemný val, ktorý sa tu nachádza. Už na začiatku výskumu sa podaril úžasný nález – je ním depot bronzových šperkov. „Už pri jeho odkrývaní sme videli, že v bezprostrednom okolí šperkov sa nachádza tmavšie sfarbená hlina, ktorá nám indikovala, že by tam mohol byť nejaký rozklad organického materiálu. Boli sme veľmi milo prekvapení, keď sme zistili, že naozaj sa tam zachovali zvyšky kože. Podotýkam, že táto koža má približne tri tisíc rokov,“ povedala archeologička Mária Hudáková, podľa ktorej depot datujú do obdobia strednej až mladšej doby bronzovej.

„Depot pozostáva z lievikovitých záveskov, zo špirál, ktoré boli navinuté na kožených remienkoch z jedného bronzového predmetu, ktorému hľadáme bližšie analógie. Sú tam ešte štyri bronzové pukličky,“ vysvetlila Hudáková.

Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi tu bolo rušno

V podtatranskej lokalite sa toho však našlo oveľa viac. Pracovníci Múzea Spiša nájdené fragmenty roztriedili podľa období. „V rámci toho určite môžeme spomenúť železné laténske (keltské) spony. Je to veľmi zaujímavý nález. Z tých mladších období je to stredovek z 13. storočia – ostroha, strelka do kuše a ďalšie železné predmety ako napríklad podkovy,“ vysvetlil archeológ Matúš Hudák. Medzi nájdenými predmetmi sú zastúpené aj tie z novoveku, datované po 15. storočí – strieborná minca z roku 1616 a rôzne šperky, ktoré boli stratové ako gombíky a nožíky.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM