Martin Sýkora Správy

Záchranky s novou mobilnou aplikáciou: Má skrátiť čas prevozu pacienta

Prevoz pacientov s infarktom či náhlou cievnou mozgovou príhodou by sa mal vďaka mobilnej aplikácii skrátiť, čím sa zvýšia šance na jeho prežitie.

Ilustračný obrázok k článku Záchranky s novou mobilnou aplikáciou: Má skrátiť čas prevozu pacienta
Zdroj: TASR

Pacienti s infarktom myokardu či náhlou cievnou mozgovou príhodou by sa mali dostať do rúk špecialistov v nemocniciach rýchlejšie ako doteraz. Sľubuje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Mobilná aplikácia

Záchranári môžu postupy konzultovať s neurológom či kardiológom cez mobilnú aplikáciu, približne dva mesiace sú ňou vybavené všetky záchranky po celom Slovensku. Tá im tiež ukáže, ako sú materiálne vybavené okolité nemocnice a či sa v nej nachádza taký lekársky tím, ktorý mu vzhľadom na jeho diagnózu dokáže rýchlo pomôcť. „Ak si záchranár nie je istý, pošle napríklad EKG špecialistovi cez aplikáciu, a ten určí či ide o prípad, kedy ho treba previezť napríklad do kardiocentra,“ povedal Drucker. Vysvetlil, že záchranár je v čítaní EKG výsledkov menej skúsenejší ako špecialista, „ktorý ich číta denne“.

Zdroj: TASR

Novinka prešla testovaním

Mobilná aplikácia sa v praxi záchranárov osvedčila. „Aplikáciu sme skúšali v Prešovskom regióne a musím povedať, že nám uľahčila prácu. Ide hlavne o EKG, kde nie je úplne jasné, že ide o infakrt – EKG je ťažko čitateľné,“ hodnotil šéf Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský, podľa ktorého takéto EKG sa zaslalo na špecializované centrum, kde ho špecialista kardiológ prečítal a priamo s ním potom záchranári konzultovali liečbu a transport priamo do kariocentra – a to buď pozemnou ambulanciu alebo vrtuľníkom. „Po novom posádky RZP idú priamo do kardiocentra a obchádzajú lokálne nemocnice a zrýchľuje sa tým čas, aby bol pacient čo najskôr v špecializovanom centre. Je veľmi dôležité, aby prvé príznaky mozgovej príhody a infarktu poznali ľudia, aby vedeli, že majú volať hneď 155/112,“ dodal Majerský. Šéf komory zo skúseností tvrdí, že veľa ľudí si pri nevoľnosti myslí, že to prejde a volá častokrát, keď už je neskoro.

Zdroj: poprad.dnes24.sk

Ide o život, ide o čas

Čas od privolania záchranky pacientom po poskytnutie správnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici sa skrátil z 241 minút na 181. „Dostali sme sa teda na úroveň najlepších krajín v Európe,“ vysvetlil kardiológ Marek Studenčan z prešovskej fakultnej nemocnice. Predpokladá, že podobné by mali byť aj celoslovenské výsledky.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM