Samospráva

Zastupiteľstvo rozhodlo: Schválilo návrh budúcoročného rozpočtu mesta

Mestskí poslanci zasadli do lavíc. Rozhodli o podobe rozpočtu na rok 2021.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo rozhodlo: Schválilo návrh budúcoročného rozpočtu mesta
Zdroj: TASR/František Iván

Návrh rozpočtu mesta na rok 2021 schválili na svojom stredajšom zasadnutí popradskí mestskí poslanci. Je zostavený ako vyrovnaný v celkovej výške 70 643 600 eur.

Podľa predloženého materiálu sú bežné príjmy navrhnuté vo výške 48,2 milióna eur a bežné výdavky vo výške viac ako 50 miliónov eur. Kapitálové príjmy sú rozpočtované vo výške 434 000 eur a kapitálové výdavky vo výške 19,4 milióna eur.

„Prvý raz sa nám prehupol rozpočet v celkových príjmoch a výdavkoch cez 70 miliónov eur. Je taktiež prvý raz použitý rezervný fond na krytie výdavkov bežného rozpočtu. Očakávaná skutočnosť v podstate tohto roku – prebytok bežného rozpočtu, ktorý sme dosiahli aj určitými šetriacimi opatreniami, minieme budúci rok na výdavky bežného rozpočtu z rezervného fondu,“ uviedla vedúca ekonomického odboru Mestského úradu (MsÚ) v Poprade Adriana Sedláková.

Schodok bežného rozpočtu je rozpočtovaný v celkovej výške viac ako 1,85 milióna eur a v celej výške je krytý zapojením finančných prostriedkov z rezervného fondu. Schodok je podľa predloženého materiálu spôsobený najmä plánovaným výrazným poklesom výnosu dane z príjmu, ktorý je poukazovaný samospráve na jednej strane a na strane druhej nárastom požiadaviek jednotlivých odborov a oddelení na bežné výdavky. Pokles výnosu dane z príjmov poukazovaný samospráve je spôsobený ekonomickou situáciou v dôsledku pandémie ochorenia COVID–19.

„Kapitálové výdavky mesta dosahujú takmer 19,5 milióna eur, čiže je to veľmi veľa investícií a veľmi veľa práce, ktoré mesto čakajú,“ povedala Sedláková.

„Rozpočet je postavený zodpovedne s optimálnym prihliadnutím na veľké riziká, hlavne v príjmovej časti, ktoré vyplývajú najmä z ekonomických následkov pandémie. Žijeme ťažké časy a tomu zodpovedá aj mestský rozpočet. Finančná komisia prerokovala návrh rozpočtu 23. novembra a jednohlasne odporúča MsZ ho schváliť. Rozpočet je však výsledkom kompromisu a inak ako kompromisom to ani nejde,“ doplnil predseda finančnej komisie Marián Barilla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM