Monika Vengrínová Rôzne

Záujem turistov o výnimočný Kežmarský hrad: U Rusov nastal prepad, je tu ale dobrá správa!

Na Kežmarskom hrade majú dôvod na radosť. Tešiť sa totiž môžu z dobrej správy. Oproti roku 2013 tu v tom minulom počet turistov vzrástol i napriek tomu, že cestovný ruch na Slovensku zaznamenal prepad.

Ilustračný obrázok k článku Záujem turistov o výnimočný Kežmarský hrad: U Rusov nastal prepad, je tu ale dobrá správa!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Mali sme zhruba o tisíc návštevníkov viac. Za celý rok 2014 k nám prišlo okolo 34 000 turistov. Čo sa týka národnostného zloženia návštevníkov, teší nás, že sa k nám začali vracať Poliaci. Prepad sme však zaznamenali pri rusky hovoriacich hosťoch, pretože sme odkázaní na ich návštevnosť vo Vysokých Tatrách,“ uviedla riaditeľka Kežmarského múzea Erika Cintuľová. 

Rusky hovoriaci turisti chodili prevažne samostatne, v Kežmarku však chýbali väčšie organizované zájazdy z Ruska či Ukrajiny. Najväčší záujem bol podľa riaditeľky v minulom roku o rozprávky a divadelné predstavenia na hrade. „Rozprávky sa u nás hrali tri dni v júni a v repríze počas festivalu Európske ľudové remeslo, kde boli aj večerné predstavenia. Dohromady ich videlo 8000 ľudí, čo je, myslím si, pekné číslo s ohľadom na celkovú návštevnosť hradu,“ konštatovala Cintuľová.

Najväčší záujem bol podľa nej o expozície počas letných mesiacov. Prevažnú časť návštevníkov tvorili Slováci, ktorých bolo takmer 20 000. „Dostávame sa do povedomia návštevníkov, chodievajú sem aj kvôli tomu, že hrad je netypický a do povedomia sa dostáva aj naša expozícia automobilových veteránov, takže turisti k nám chodia cielene, aby si ju pozreli,“ upozornila Cintuľová.

Návštevnosť Kežmarského hradu i múzea v minulom roku vzrástla o takmer tri percentá, a to aj napriek tomu, že cestovný ruch na Slovensku zaznamenal prepad. Podľa riaditeľky je to aj vďaka tomu, že hrad umiestnený v centre mesta Kežmarok je na Slovensku ojedinelý a výnimočný. „Postupne sa snažíme budovať si klientelu, chceme sem návštevníkov prilákať nielen na expozície a výstavy, ale aj na jednotlivé podujatia, ktoré tu organizujeme, a tých je veľmi veľa. Myslím si, že kombinácia všetkých týchto aktivít prispieva k tomu, že návštevnosť je u nás taká, aká je,“ uzavrela Cintuľová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM