Pavol Hrabovský Kultúra

Zaujímavý nápad a kúsky histórie: Tieto stánky na popradskom jarmoku vás prekvapia a očaria, FOTO

Pri prechádzke po jarmoku, sme narazili na stánky, ktoré nás zaujali svojou jedinečnosťou, nápadom aj vynikajúcim prístupom predávajúcich. Ktoré to sú? Odpoveď nájdete práve tu.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavý nápad a kúsky histórie: Tieto stánky na popradskom jarmoku vás prekvapia a očaria, FOTO
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský

Jablká a vianočný čas

Dvojica z Oravy, Marián a Andrej, ktorí sú na našich trhoch po prvýkrát, sa rozhodli preraziť svojím vlastným nápadom, v podobe zaujímavého vianočného nápoja. Aké je ich tajomstvo? Hlavne veľa jablčnej šťavy, ktorá sa neskôr zmieša s koreninami a kvalitnými destilátmi, vďaka čomu vznikne nápoj s názvom „Jablkové oné.“

„Základom je jablková šťava, ktorá sa zmieša s koreninami a alkoholom. Vyskúšali sme to, zachutilo nám to, a tak sme začali kombinovať a skúšať, s čím by to bolo najlepšie. Skúšali sme rumy, pálenky – tak povediac slovenskú klasiku, no priznám sa že najlepšie nám to chutilo s kvalitným alkoholom, v podobe destilátov. Destiláty sú jednoducho slovenské. Je to kvalitné, je to čisté a je to klasika, ktorú pili naši starí rodičia.“

Na jarmok prichádzajú hlavne vďaka silnej fanúšikovskej základni, ktorá ich vyhľadáva v ich domácom prostredí, z celého Slovenska.

„Prvýkrát to skúšame na vianočnom jarmoku v Poprade, pretože veľa ľudí chodí aj od vás z Popradu, k nám na Oravu, kde mali možnosť vyskúšať tento nápoj. Tak sme si povedali, že vyskúšame prísť aj sem.“

Prečo práve „Jablkové oné“?

„Veľmi dlho sme hľadali vhodný názov, no keďže nám nič nepadlo,“ vraví s úsmevom Marián, „tak sme si vraveli že "oné“ je typické slovo ktoré každému napadne a priznám sa, že my ho používame tak často, že si to ani neuvedomujeme. Takže, to je na tom to naj, že je to dosť chytľavé."

Frgáliky s kúskom histórie

Majster Ivo sa už vyše desať rokov venuje výrobe pravých valašských frgálikov: „Frgáľ je čisto valašský výrobok, ktorý sa vyrába už skoro 200 rokov. Pôvodne sa volali vdolky. Nevie sa presne ako a kedy vznikol názov "Frgáľ“. Sú dve verzie a ani jedna nie je slušná," konštatuje so smiechom.

Tvorba takýchto frgáľov nie je vôbec jednoduchá. Na zachovanie historickej presnosti musí človek dodržať stanovené rozmery a gramáž. „Frgálik váži 660 gramov má 32cm priemer. Cesto musí byť od troch do piatich milimetrov. Je nízky, z toho dôvodu, že tá plnka musí byť rovnaká, ako to cesto. Tento výrobok sa vyrába ručne. Cesto sa môže namiešať strojovo, no inak ide všetko ručnou cestou. Na záver sa sa polieva maslom, ktoré keď je rozpustené, pridáva sa doň biely trstinový rum. Kvôli tomu sa netopí, vydrží teplotu do 35 stupňov a hlavne nežltne.“

Aká je vaša motivácia pre takúto výrobu?

„Chceme ukázať že naši predkovia vedeli urobiť dobrú a kvalitnú vec, no hlavne, že netreba na naše korene zabúdať. Prišli sme nato, že takáto propagácia sa dá veľmi dobre urobiť s frgálikom. Tie sú dobré, chutné a málokto ich vie napodobniť. Rovnako môžeme hovoriť o histórií Valašska, lebo sa aj hovorí, čo valach, to zbojník.“

Práve v histórií sa majster pekár výborne vyzná, vďaka čomu sa s nami podelil o zaujímavý historický fakt: „Veľmi zaujímavá vec, ktorú málo ľudí vie, že Jánošík sa na zbojníka vyučil práve na Valašsku, pod vedením najchýrnejšieho zbojníka Valašska – Ondráša. Ten, tuším v roku 1711, viedol prvé zbojstvo, kedy si vyslúžil hodnosť kapitána zbojníkov a vo Vsetíne ozbíjal trhovcov a furmanov.“

Na trhoch vás okrem týchto zaujímavých stánkov čaká množstvo ďalších, ktoré mohli uniknúť našemu pohľadu. Príďte sa aj vy pozrieť na práve prebiehajúci vianočný jarmok.

Ako vyzerá vyzerá výroba v oboch stánkoch, si môžete pozrieť v priloženej galérií.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Dva popradské stánky, ktoré zaujmú, očaria a prekvapia FOTO
10
Galéria
Foto: Pavol Hrabovský
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk

SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM

SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM

Najčítanejšie