Martin Sýkora Samospráva

Zimné novinky: Správa mestských komunikácií sa pripravuje na zmeny v údržbe!

Zmenil sa zákon a Správu mestských komunikácií (SMK) Poprad i samotné mesto čakajú zásadné zmeny v zimnej údržbe chodníkov a mestských komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Zimné novinky: Správa mestských komunikácií sa pripravuje na zmeny v údržbe!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Po novom aj pred súkromníkmi

Dôvodom je podľa šéfa popradských cestárov Petra Fabiana novela cestného zákona, ktorá vstúpila do platnosti v máji. „Spôsobila, že samosprávy musia po novom zimnú údržbu zabezpečovať aj na chodníkoch a cestách na verejnom priestranstve pred súkromnými domami a prevádzkami, o ktoré sa doposiaľ starali vlastníci nehnuteľností,“ objasnil. Popradská SMK sa tak musí pripraviť na rapídny nárast rozsahu udržiavaných komunikácií. Zimnú údržbu bude po novom vykonávať na 107 kilometroch chodníkov, čo je v porovnaní s doterajšími 32 kilometrami výrazný nárast.

„Pri mestských komunikáciách sme doteraz v zime udržiavali 63 kilometrov, po novom to bude o 14 kilometrov viac,“ vysvetlil Fabian.

Aby to všetko stihli urobiť na patričnej úrovni, mestskí cestári potrebujú posilniť. „Z uvedeného dôvodu pripravujeme nákup novej techniky, komunikujeme so všetkými zainteresovanými stranami a najmä spoločnosťami, ktoré disponujú personálom a vhodnou technikou pre výpomoc v prípade potreby, aby sme ich dokázali zazmluvniť,“ uviedol Fabian.

Viac muziky za viac peňazí

Už v minulosti SMK spolupracovala pri zimnej údržbe s Poľnohospodárskym družstvom vo Veľkej, firmou Brantner a ďalšími partnermi. V novonastavených podmienkach bude podľa Fabiana potrebná rovnako intenzívnejšia výpomoc aj zo strany pracovníkov menších obecných služieb a ďalších subjektov. Dôležitú úlohu bude mať mestská polícia, ktorá musí monitorovať vozidlá odstavené na chodníkoch predstavujúce prekážku zimnej údržbe. „Zmena pravidiel pri zimnej údržbe bude znamenať určite nárast finančných nákladov na techniku, personál a zmluvných dodávateľov. Presné číslo sa však v tejto chvíli nedá definovať, pretože všetko bude závisieť od priebehu zimy,“ uzavrel Fabian.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM