Peter Handzuš Šport

Zvláštne pomery v slovenskom lyžovaní. Tomáš Žampa napísal otvorený list

Otvorený list Tomáša Žampu k vyjadreniam predsedu úseku alpského lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie Marina Mersicha uverejnenom na portáloch sport.sk a poprad24.sk zo dňa 25. 6. 2014.

Ilustračný obrázok k článku Zvláštne pomery v slovenskom lyžovaní. Tomáš Žampa napísal otvorený list
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Vážený pán Mersich,

alpskému lyžovaniu sa venujem ako tréner už viac ako dvadsať rokov. Za mojou prácou, rovnako ako za prácou mojej rodiny, ktorá vytvára podmienky dvom pretekárom, hovoria fantastické výsledky. Za Vami, pán Mersich, sú bohužiaľ len prázdne slová.

Počas rokov, kedy sa lyžovaniu venujem profesionálne, som stretol veľa všelijakých pracovníkov, najskôr v Slovenskom lyžiarskom zväze, ale aj v súčasnej Slovenskej lyžiarskej asociácii, ktorí sa radi počúvali, ale ich reči k ničomu neviedli. To, čoho sme však svedkami teraz, nemá obdobu. Rozprávate o tom, ako chcete vytvoriť tím a všemožne ho podporovať. Štyrom úspešným reprezentantom – Adamovi Žampovi, Veronike Velez Zuzulovej, Petre Vlhovej a Andreasovi Žampovi však nie ste schopní zabezpečiť ani tie základné podmienky pre tréning. O nárokoch, ktoré kladú preteky a servis vo Svetovom pohári, dovolím si tvrdiť, neviete vôbec nič. Je až zarážajúce, že počas Vášho pôsobenia vo funkcii, ste sa na ani jednom preteku osobne nezúčastnili.

Vyčítate nám, že naši reprezentanti neboli počas olympiády oblečení v rovnakej tímovej kombinéze. Ako príklad uvádzate Hirschera a Ligettyho, ktorí neboli na olympiáde oblečení v kombinéze sponzora, ale v rovnakej, ako všetci v ich tímoch. Vážený pán Mersich, asi to bude tým, že Vami menovaní pretekári mali dostatočnú podporu svojej asociácie. Naši reprezentanti by však bez pomoci sponzorov, nikdy neboli tam, kde sú dnes. My nechceme všetky financie, ktoré dostáva SLA od štátu, teda sumu približne 900 000 eur ročne, ale som presvedčený, že suma 3 000 eur ročne na jedného reprezentanta, ktorú ste nám pridelili, je priam smiešna. Napriek tomu sme za túto sumu doslova vykúzlili výsledky: 5. a 6. miesto na olympiáde pre Adama Žampu, 1. miesto vo Svetovom pohári pre Veroniku Velez Zuzulovú, víťazstvo na Majstrovstvách sveta juniorov pre Petru Vlhovú a 13. miesto na majstrovstvách sveta juniorov pre Andreasa Žampu. Lyžovanie je krásny šport, ktorého sa nikto z nás nechce vzdať. Na to sa spoliehate? Preto nám v tejto sezóne predsedníctvo UAD neodsúhlasilo ani euro?

Vážený pán Mersich,
stále verím, že k vyjadreniam, ktoré s ľahkosťou poskytujete pre médiá o podpore lyžiarov a zabezpečovaní kvalitných podmienok pre ich tréning, sa postavíte ako chlap a Vaše slová naplnia konkrétne skutky.

S pozdravom,
Tomáš Žampa

Rozhovor s Marnom Mersichom nájdete tu: Prieťahy, ktoré neprospievajú športu, športovcom a vlastne nikomu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM