Správy Samospráva

Anton Danko v ROZHOVORE nielen o pandémii: Skúsme sa tešiť aj z maličkostí

Prešli už tri roky od komunálnych volieb. Dva z nich sú poznačené pandémiou. Ako hodnotí súčasný popradský primátor situáciu v meste?

Ilustračný obrázok k článku Anton Danko v ROZHOVORE nielen o pandémii: Skúsme sa tešiť aj z maličkostí
Zdroj: Mesto Poprad

Do komunálnych volieb zostáva necelý rok. Zaujímalo nás, ako primátor Popradu hodnotí svoje funkčné obdobie aj vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu.

Ako sa mesto popasovalo s pandémiou posledný rok? Boli nejaké investičné či iné projekty, ktoré pandémia zabrzdila?

Niektoré naše investičné projekty pandémia ovplyvnila predĺžením termínu dokončenia stavieb, napr. parkovacieho domu na Bajkalskej ulici či multifunkčného ihriska pri CVČ. Našťastie, obidva tieto objekty už Popradčanom slúžia. Výstavba tréningovej hokejovej haly sa predlžuje do jari 2022. Táto skutočnosť je spôsobená nedostatkom materiálu a čipovou krízou na svetových trhoch. To sú faktory, ktoré pandémia jednoducho priniesla.

Podnikatelia v Poprade zatvorili alebo postupne zatvárajú prevádzky, mnohé z nich možno neprežijú a neobnovia svoju činnosť. Ak by pandémia pokračovala ďalej, bude im mesto nápomocné?

Mesto Poprad bolo prvé na Slovensku, ktoré už pri prvej vlne pandémie pred dvoma rokmi odpustilo podnikateľom nájmy za letné terasy. Nezmenilo sa to ani počas tohto leta. V zimnom období už druhý rok povoľujeme popradským prevádzkam akékoľvek druhy predajných stánkov i prípadné drobné stavby určené na predaj taktiež bez povinnosti platiť nájom za zabranú plochu.

Zároveň upúšťame od inak prísnych požiadaviek na ich estetiku a dizajn. To preto, aby sme im v tomto neľahkom období čo najmenej komplikovali život. Ak by nedajbože pandémia pokračovala ďalej, sme pripravení prísť s ďalšími úľavami pre podnikateľov.

V žiadnom prípade nechceme dopustiť, aby nám prevádzky v Poprade začali krachovať.

Máte za sebou 3 roky pôsobenia na poste primátora, ak sa obzriete späť, ako by ste zhodnotili vaše pôsobenie vo funkcii? Stihnete do konca obdobia realizovať všetky Vaše plány, s ktorými ste šli do volieb?

Z uplynulých troch rokov dva roky negatívne poznačila pandémia nového koronavírusu. Aj mesto sa muselo výrazným spôsobom zapojiť do boja proti nemu, v prvej fáze pri plošných testovaniach, neskôr pri očkovaní obyvateľov. To nám odobralo nielen sily a čas, ale aj finančné prostriedky.

Napriek tomu som rád, že tri z mojich hlavných volebných sľubov sa podarilo realizovať – a to výstavbu novej tréningovej hokejovej haly, multifunkčného ihriska na hokejbal a korčuľovanie a parkovacích do­mov.

Jeden z nich na Bajkalskej ulici už slúži svojmu účelu, druhý na Rastislavovej ulici je tesne pred spustením výstavby. Verím, že v budúcom roku pribudnú ešte ďalšie, čím výrazne napomôžeme statickej doprave v Poprade.

Naopak, čo ste nestihli, nešlo podľa Vašich predstáv alebo čo Vás sklamalo?

Vyzerá to tak, že sa nepodarí vybudovať cyklistický chodník do Veľkej Lomnice. Niektorí súkromní majitelia pozemkov nám nechcú vyjsť v ústrety pri ich predaji, ale omnoho väčší problém máme so Slovenským pozemkovým fondom.

V poslednom období sa tam niekoľkokrát menili riaditelia jeden za druhým a všetky už rozbehnuté procesy sa tak museli štartovať akoby odznovu. Na niektoré vyjadrenia a stanoviská čakáme aj rok! Je veľmi smutné, ak štátna organizácia nespolupracuje s verejnou samosprávou, ale namiesto toho ju zdržuje a sťažuje realizáciu projektov, ktorých cieľom je zvýšiť komfort života našich obyvateľov.

Poďme ale aj trošku pozitívne a ľudsky. Čo by ste v tejto neľahkej dobe odkázali Popradčanom? Kde hľadať silu, kde načerpať optimizmus?

Skúsme si viac všímať všetko dobré okolo nás a hneď nám bude lepšie na duši. Mňa napr. potešilo, že za 11 mesiacov tohto roku pribudlo v našom meste viac ako 300 novonarodených detí; že hokejisti HK Poprad sa stali vicemajstrami Slovenska, že naše umelecké súbory nezanikli, ale naďalej úspešne tvoria; že počas letnej sezóny bolo na popradskom námestí mimoriadne živo vďaka 88 programom Popradského kultúrneho leta, ktoré si vychutnalo množstvo nadšených návštevníkov.

Skúsme sa tešiť aj z maličkostí a dívajme sa do budúcnosti s optimizmom. Verím, že v novom roku sa nám všetkým bude žiť o niečo ľahšie a lepšie.

Pred nami sú druhé pandemické vianočné sviatky a oslavy konca roka. Ako ich strávite?

Tak, ako každý rok, Vianoce strávim doma, v kruhu najbližšej rodiny. Ešte predtým podporím moju manželku Jaroslavu, ktorá je jednou zo zakladateliek charitatívneho projektu Vianoční pomocníci. Verím, že vďaka dobrému srdcu láskavých darcov urobíme mnohým osamelým ľuďom dodaním darčekov na želanie radosť. A snáď pri priaznivejšej pandemickej situácii budem môcť na Štedrý deň ľuďom bez domova ponúknuť kapustnicu s vianočnou večerou v našom sociálnom zariadení.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM