Ľubomír Hudačko Rôzne

Budeme si zvykať na zásadnú NOVINKU? Poprad chce vyňať úsek D1 zo spoplatnených diaľnic

Mesto pripomína, že ministerstvo za minulej vlády nebolo ochotné túto záležitosť vyriešiť v prospech obyvateľov Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Budeme si zvykať na zásadnú NOVINKU? Poprad chce vyňať úsek D1 zo spoplatnených diaľnic
Zdroj: Mesto Poprad

V blízkom období začnú Železnice SR modernizovať železničnú trať aj na úseku Poprad-Tatry – Krompachy. S tým súvisí aj rekonštrukcia a rozšírenie cesty I/66 nachádzajúcej sa pod železničným mostom. Mesto Poprad o tom informuje na sociálnej sieti.

Uzávierka cestnej premávky na tomto úseku bude trvať cca 1,5 roka.

Mesto sa touto problematikou začalo zaoberať v roku 2009 a následne i v ďalších rokoch pripravovalo možné scenáre dopravného riešenia.

Mesto: Neochotné ministerstvo

„Na začiatku roku 2023 začalo mesto Poprad riešiť obchádzkovú trasu prostredníctvom zabezpečenia dočasného vyňatia úseku diaľnice D1 zo spoplatnených úsekov diaľnic,“ prízvukuje radnica.

Za tým účelom mesto odoslalo na Ministerstvo dopravy a výstavby SR žiadosť a následne niekoľko zdôvodnení a reakcií na zamietavé odpovede. „Žiaľ, ministerstvo za minulej vlády nebolo ochotné túto záležitosť vyriešiť v prospech obyvateľov Popradu,“ vysvetľuje ďalej popradská samospráva.

Rokovanie s Rážom

„Nevzdali sme sa, pretože táto téma je pre nás prioritou. Veril som, že nová vláda bude viac načúvať hlasu samospráv. A hlavne pomáhať. Stalo sa. Minister dopravy Jozef Ráž ml. je rokovaniu s nami prístupný a je skvelé, že v najbližšom čase príde do Popradu osobne, aby sme túto záležitosť dotiahli. Významne nám v komunikácii s ministerstvom pomáha poslanec NR SR Peter Šuca, ktorému týmto ďakujem za pomoc a spoluprácu,“ povedal primátor Anton Danko.

Obchádzková trasa od diaľničného privádzača napojeného na cestu I. triedy č. 66 po diaľničný privádzač napojený na cestu II. triedy č. 534 a opačný smer významne zlepší dopravnú situáciu v meste počas rekonštrukcie železničného mosta, pretože tým sa zníži počet vozidiel prechádzajúcich priamo cez mesto, resp. jeho mestské časti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM