Rôzne

Bývalí politickí väzni majú obavy o pamätník obetiam invázie v Poprade: Je v HAVARIJNOM stave

Svetové združenie bývalých politických väzňov vyhlásilo, že predošlé vlády aj ministerstvá ignorovali žiadosti o dotácie na záchranu pamätníka.

Ilustračný obrázok k článku Bývalí politickí väzni majú obavy o pamätník obetiam invázie v Poprade: Je v HAVARIJNOM stave
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Pamätník v Poprade venovaný obetiam invázie sovietskych vojsk a armád Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968 je v havarijnom stave. Vyhlásilo to Svetové združenie bývalých politických väzňov. Pamätník podľa združenia nahrádza centrálny pamätník obetiam invázie.

Jediný na Slovensku

„Pamätník obetiam okupácie 21. augusta 1968 v Poprade, ktorý ako stále jediný na Slovensku nahrádza centrálny pamätník obetiam okupácie, je po vyše 20 rokoch v havarijnom stave. Múr, na ktorom je umiestnený, sa rozpadáva a hrozí jeho poškodenie. Aj to symbolizuje postoj verejnosti k udalostiam z augusta 1968 a obdobiu tzv. normalizácie,“ pripomenulo združenie v stanovisku.

Združenie vyhlásilo, že predošlé vlády, ako aj ministerstvá ignorovali žiadosti o použitie dotácie na záchranu pamätníka.

Slovensko v súčasnosti podľa združenia potrebuje politikov ako Alexander Dubček. „Z úcty k Dubčekovej myšlienke spoločnosti s ľudskou tvárou a obetiam 21. augusta 1968 by sme nemali zabúdať na ľudí, ktorí za spravodlivejšiu spoločnosť obetovali svoje životy,“ dodáva združenie.

Už o pár dní

O pár dní si pripomenieme výročie invázie sovietskych vojsk a armád Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968. Od roku 2021 sa na Slovensku pripomína ako pamätný deň.

Operácia mala zastaviť demokratizačný proces v ČSSR známy ako Pražská jar. Počas nej sa časť komunistických funkcionárov pokúsila o zvrat politiky smerom k demokracii. Na čelo demokratizačného procesu sa postavil Alexander Dubček, od januára 1968 prvý tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Československa.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM