Martin Sýkora Samospráva

Čo nás čaká v roku 2017? Radnica bude investovať, radosť budú mať motoristi

O plánoch vedenia podtatranskej metropoly v roku 2017 hovoril popradský primátor, ktorý tento rok pokladá za úspešný vzhľadom na aktivity, ktoré mesto pripravuje.

Ilustračný obrázok k článku Čo nás čaká v roku 2017? Radnica bude investovať, radosť budú mať motoristi
Foto: Martin Sýkora

Poprad sa ocitol v novom roku. Na vedenie mesta čaká veľa práce, nielen Popradčania sa môžu tešiť na viacero projektov, ktoré pre nich radnica pripravila. Jeden míľnik nastal hneď v prvých sekundách roku 2017.

„1.1. sme pomyselne otočili kohútikom a začali sme si kúrenie v meste spravovať samostatne. Pre nás je to veľká výzva a verím, že pri tých starostiach a nastavení procesu to bude úspešné,“ konštatoval primátor Popradu Jozef Švagerko, ktorý prezradil, aké najväčšie aktivity vedenie magistrátu chystalo pre svojich obyvateľov. „Na majstrovstvách sveta by sme chceli poklepať základný kameň novej tréningovej haly. Vidím, koľko ľudí korčuľuje a chce korčuľovať. Podporíme pohybovú aktivitu najmä detí, aby sa venovali radšej športu ako iným aktivitám,“ dodal Švagerko.

Na svoje si prídu aj školy

Pokračovať sa má aj v oblasti popradských škôl. Ich stav by sa mal postupne zlepšovať najmä po stránke priestorovej a stavebnej. „Budeme riešiť rekonštrukciu škôl. Máme vypracovaný projekt, kde by sme za 2 roky dokázali zrekonštruovať všetky školské budovy, ktoré máme v správe. Je ich 23. Budeme riešiť strechy, zateplenie, fasády, termoreguláciu a osvetlenie v školách,“ menoval ďalší z bodov popradský primátor.

Osvetlenie škôl nebude jediným krokom vpred. Posvietiť si chce mesto aj na osvetlenie. Pod lampou je najväčšia tma, postupne by lámp malo byť viac a mali by byť vymenené.

„Finančne náročnou výzvou je osvetlenie mesta. Osvetlenie je na niektorých miestach nedostatočné, niekde dokonca chýba. Lampy majú už niekoľko desiatok rokov. To by sme chceli kompletne zrekonštruovať,“ vysvetlil prvý muž Popradu.

Dobudovanie čakajú aj parkoviská pri Národnom tréningovom centre (NTC), ktoré budú slúžiť nielen pri organizovaní športových podujatí. Projekt má spojiť centrum so spišskosobotským námestím

Križovatka pri Bille v pláne!

Jednou z najočakávanejších stavieb roku 2017 bude prebudovanie križovatky na sídlisku Západ na kruhovú križovatku. Na to čakajú motoristi už niekoľko rokov.

„Kľúčovou investíciou bude križovatka pri Bille. Je to miesto, kde boli smrteľné úrazy. Bol by som nerád, keby sme nezrobili všetko preto, aby sa to už nestávalo. Ide aj o zlepšenie prejazdnosti,“ informoval Švagerko a zároveň vysvetlil, prečo križovatka ešte stále nezmenila svoju tvár. „Cesta Slovenského odboja je v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Museli sme vstúpiť do rokovania. Projekt ukázal, že nie všetky pozemky sú mestské alebo krajské. Potrebovali sme to vysporiadať. V súčasnosti je v rozpočte PSK schválených 300 tisíc eur,“ dodal primátor. K peniazom, ktoré sú v rozpočte PSK Mesto Poprad prihodilo ďalších 250 tisíc.

„Už nám nebráni nič, aby sme to dokázali zrealizovať. Ja verím, že keď nám to počasie dovolí, pustíme sa do prestavby tejto križovatky. Bol by som veľmi sklamaný, keby sa táto investícia neuskutočnila,“ uzavrel primátor Popradu.

Konkrétny časový termín Švagerko neprezradil, ale podľa jeho slov, projekt by mal byť zrealizovaný do konca roku 2017.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM