Kultúra

Hradné rozprávky s pesničkami: Ľubovniansky hrad ožíva princeznami

K letu na hrade Ľubovňa už neodmysliteľne patrí rozprávka s pesničkami. Tento rok budú hlavnou témou ženy – princezné.

Ilustračný obrázok k článku Hradné rozprávky s pesničkami: Ľubovniansky hrad ožíva princeznami
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Od pondelka (15.7.) do nedele 21.7. si na hrade Ľubovňa môžete pozrieť rozprávku „O štyroch princeznách“, pričom predstavenie sa bude hrať štyrikrát za deň, a to v čase o 10.30, 12.30, 14.30 a 16.30 h na nádvoriach hradu. S rozprávkou budú návštevníci putovať, v prípade nepriaznivého počasia sa účinkujúci predstavia v renesančnom paláci.

„Na Ľubovniansky hrad prichádza zvedavý turista, ktorý sa dopočul, že kdesi tu by mala byť ukrytá zakliata princezná. Rád by ju vyslobodil a oženil sa s ňou, presne tak, ako sa to píše v rozprávkových knihách. Sprievodcovia však o zakliatej princeznej nič nepočuli. Našťastie turista stretne dobrého hradného ducha, ktorý mu splní tri priania a zavedie ho k trom spanilým princeznám, tie potrebujú jeho pomoc. Spolu vstúpia do rozprávky, kde sa má nešťastná princezná Karolína vydať za draka. Navštívia čínskeho cisára i jeho dcéru princezničku Či a tu si vypočujú spev cisárovho slávika. Zavítajú k sultánovi z Tisíc a jednej noci, aby obdivovali pôvab princeznej Sulejky,“ priblížil spisovateľ Peter Karpinský, ktorý celých 13 rokov píše scenáre obľúbených hradných rozprávok a tiež ich režíruje.

Pripravených je aj päť nových pesničiek. Texty k nim napísala Eva Kollárová, hudbu skomponovali Daniel Lazorčák a Maroš Matoľák a pod jednu pieseň sa podpísal Adam Kollár. Tanečné choreografie vymyslela Jana Biganičová a autorkou scénografie je Natália Timaniková. „V rozprávke s pesničkami si zahrajú a zaspievajú bývalí a súčasní žiaci Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, ale aj ich priatelia z Košíc či Spišskej Novej Vsi. Spolu sa návštevníkom predstaví 31 hercov,“ upozornila Eva Kollárová z Mestského úradu v Starej Ľubovni.

Hradné divadlá začali písať svoju históriu na severnom Spiši v roku 2006. Návštevníci Ľubovnianskeho hradu si vtedy mohli pozrieť predstavenie Móric Beňovský – kráľ kráľov. A každý rok pribudlo nové, okrem roku 2009, kedy sa rekonštruoval renesančný palác. Minulý rok si návštevníci hradu užili rozprávku Dlhý, Široký a Bystrozraký.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM