Martin Sýkora Správy

Investor chce v centre mesta postaviť 13-poschodový dom: Miestni sú proti!

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade sa vo štvrtok po čase opäť zaoberali projektom Corrib Tower v širšom centre mesta. Občania spísali petíciu!

Ilustračný obrázok k článku Investor chce v centre mesta postaviť 13-poschodový dom: Miestni sú proti!
Foto: Monika Vengrínová

Na radnicu sa obrátil investor s požiadavkou o zapracovaní zmeny a doplnku k Územnému plánu mesta (ÚPN) v súvislosti so znížením podielu zelene a zvýšením počtu podlaží budovy, ktorú plánuje stavať v rámci tretej etapy projektu. Zámer sa však stretol s veľkou nevôľou obyvateľov, ktorí v danej oblasti žijú. Ich zástupca Martin Rečičár pred poslancami upozornil, že výstavbou tejto bytovky prídu obyvatelia o všetku zeleň, zvýši sa ohrievanie vzduchu a zhorší sa životné prostredie v lete kvôli ďalším parkovacím plochám.

Menej zelene a iné problémy

„Účastníkmi konania sú vlastníci 77 bytov z piatich bytoviek na uliciach Francisciho, Levočskej a Okružnej. Každému z nich sa podmienky na bývanie zhoršia, či už to bude zacláňaním tou 13-poschodovou stavbou a niektorí budú mať parkovisko z oboch strán bytovky, takže nebudú môcť vetrať,“ priblížil Rečičár. Zároveň už teraz, po zrealizovaní prvých dvoch etáp, tam majú problém s vytápaním pivníc kvôli nepostačujúcej kanalizácii a okrem toho budú mať pre novú stavbu menej svetla.

Dotknutým obyvateľom je podľa Rečičára jasné, že nedokážu zastaviť realizáciu tretej etapy projektu, úspechom by však bolo zníženie budovy na osem poschodí, čím by sa znížil počet bytov a teda aj príslušných parkovacích miest.

Platné stavebné rozhodnutie

Problém nastal, keď sa od 1. apríla 2017 zmenil ÚPN, ktorý stanovil, že v centre a širšom centre mesta sa nesmú stavať budovy vyššie ako osem poschodí. Investor však dostal stavebné rozhodnutie v polovici apríla, v ktorom sa zmena ÚPN nezohľadňuje a mali tak povolenie na výstavbu 13-poschodovej bytovky. Prípadom sa zaoberal aj odvolací orgán, ktorým je Okresný úrad v Prešove, ktorý rozhodol, že nebola splnená podmienka podania a doručenia oznámenia o začatí konania a došlo ku kolízii termínov. Vec teda vrátil späť na Mestský úrad v Poprade ako príslušný stavebný úrad, ktorý následne rozhodnutie zrušil.

Investor nevidí problém

„Námietky, prednesené a uplatnené v odvolaní i dnes na mestskom zastupiteľstve, okresný úrad zamietol ako neopodstatnené a uviedol, že dané rozhodnutie bolo v súlade so zákonom. Jediným problémom bolo to, že keď bolo toto rozhodnutie vydané, došlo predtým k zmene ÚPN. My tieto námietky považujeme opätovne za irelevantné a nepostačujúce. Keby aj došlo k zníženiu podlažnosti, alebo by sa realizovala stavba podľa nového územného plánu, nič by to neriešilo vo vzťahu k námietkam dotknutých vlastníkov nehnuteľností, pretože normy, ktoré sú dané pre túto stavbu, by opäť stanovovali podmienky také, aké boli pri predchádzajúcom vydaní stavebného rozhodnutia. V podstate by sme sa vrátili do stavu, ktorý tu bol,“ uviedol pred poslancami právny zástupca investora Corrib Development Poprad s.r.o. Pavol Dlugolinský.

Foto: Peter Handzuš

Zveľadenie prostredia?

Spoločnosť tvrdí, že sa jej podarilo týmto projektom zveľadiť prostredie, ktoré bolo pred výstavbou v dezolátnom stave a nesúhlasí s vyjadrením, že sa výstavbou zhorší bývanie v tejto lokalite. Do celého prípravného procesu už preinvestovala 600 000 eur.

„Čo nie je zanedbateľná suma a v prípade, že nebude vyhovené našej žiadosti, budeme zvažovať aj právne kroky a uplatňovať si náhradu škody,“ upozornil právnik.

Poslanci napokon rozhodli, že investorovi sčasti znížia index zastavania a zvýšia index zelene a ďalej sa bude prípadom zaoberať stavebný úrad. Ten rozhodne o tom, či vydá nové stavebné rozhodnutie a zmení v danej lokalite regulatívy ÚPN podľa požiadavky investora.

Okrem toho sa poslanci na riadnom zasadnutí zaoberali aj ďalšou požiadavkou investora Avak spol. s.r.o. na zmenu regulatívov UPN. Spoločnosť plánuje na nábreží rieky Poprad pri existujúcom bytovom dome Meander postaviť apartmánový dom EDEN. Jej zámerom bolo vybudovať miesto 8-poschodového až 13-poschodový dom. V tomto prípade všetci poslanci hlasovali proti a stavebný úrad sa tak žiadosťou zaoberať nebude.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM