Martin Sýkora Rôzne

Kam cez predĺžený víkend a nasledujúci týždeň? Otvorené hrady, kvalitná kultúra

Predĺžený víkend ponúka viacero príležitostí, ako stráviť čas pri našich pamiatkach - skoro všetky budú otvorené. V priebehu týždňa sa koná aj niekoľko podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Kam cez predĺžený víkend a nasledujúci týždeň? Otvorené hrady, kvalitná kultúra
Zdroj: TASR

Spišský hrad otvorený od soboty

Brány najnavštevova­nejšieho hradu na Slovensku v roku 2016 sa otvorili oficiálne v sobotu 6. mája. Na návštevníkov Spišského hradu čakal počas otvorenia letnej turistickej sezóny šerm, hudba, legendy, nové publikácie i drevorezba.

„Po prvý raz sa so svojimi legendami predstavia hradné živé sochy a prezentované budú i hradné kalendáre na rok 2018,“ uviedla Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea (SNM) – Spišského múzea v Levoči. Sezónu otvorí v sobotu o 13.00 h slávnostný dobový sprievod, o 13.15 h bude nasledovať koncert Shaman. Živé sochy sa predstavia o 14.00 h, o pol hodinu nato to bude v rámci koncertu Veronika Rabada. Súčasťou programu bude aj historický šerm, dobové a orientálne tance, a to o 11.00, 15.00 a 16.00 h.

Návštevnosť Spišského múzea v Levoči, pod ktoré patrí aj Spišský hrad, bola v roku 2016 rekordná. „Spôsobila to najmä vysoká návštevnosť Spišského hradu, ktorého prevádzka však nie je celoročná. Na hrade sme mali 209.110 návštev­níkov,“ uviedla riaditeľka SNM – Spišského múzea v Levoči Mária Novotná.

Zdroj: TASR

Sezónu v Kežmarku otvoria nielen na hrade

Letnú turistickú sezónu v Kežmarku otvoria v nedeľu 7. mája nielen na hrade, ale aj v celom historickom meste. Jej otvorením bude žiť celé mesto. Samospráva chce miestnym, ale aj turistom priblížiť vzácne pamiatky nachádzajúce sa v Kežmarku.

„Od 14.00 do 16.00 h bude bezplatne prístupná Lyceálna knižnica, Drevený evanjelický artikulárny kostol zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, ale aj Nový evanjelický kostol s mauzóleom Imricha Thökölyho,“ informovala komunikačná manažérka mesta Kežmarok Zuzana Šlosárová. Od 13.00 do 15.00 h bude pre návštevníkov prístupný interiér Baziliky sv. Kríža. Záujemcovia sa môžu prejsť aj po náučnom chodníku v lesoparku Sever so začiatkom o 14.00 h.

Mesto Kežmarok v nedeľu zabezpečí bezplatnú dopravu poschodovým autobusom z Popradu do Kežmarku a späť. „Autobus pôjde z parkoviska pri Bille v Poprade o 12.00 a 16.15 h, stáť bude aj pri Dome kultúry v Poprade, vo Veľkej Lomnici na zastávke Studený potok, na zastávke v Huncovciach a na parkovisku pri hrade v Kežmarku,“ uviedla Šlosárová. Autobus vyrazí späť do Popradu o 15.45 a 18.30 h spred hradu.

O 13.00 h otvoria letnú sezónu aj na hrade. Na nádvorí bude pripravený kultúrny program, počas ktorého vystúpi skupina historického šermu Cohors, kúzelník a detský folklórny súbor Maguráčik. Pre deti budú k dispozícii aj tvorivé dielne s hrnčiarom či jazda na koníkoch. „V hradnej kaplnke sa o 17.00 h uskutoční koncert zboru Iuventus Paedagogica pri Strednej pedagogickej škole v Levoči. Vstup na hrad bude počas nedele zadarmo,“ dodala komunikačná manažérka. Kežmarský hrad vlani navštívilo viac ako 41.000 návštev­níkov, čo je o vyše 12 percent viac v porovnaní s rokom 2015.

Zdroj: TASR

Kováči aj v Poprade

Podtatranci môžu zažiť vo štvrtok (11. mája) lokálnu premiéru divadelnej hry Kováči od Miloša Nikoliča, ktorú nedávno jej prerušením spropagoval banskobystrický krajský predseda. V Dome kultúry sa predstaví Divadlo Alexandra Duchnoviča z Prešova. Predstavenie sa uskutoční pod krídlami Popradského mestského divadla.

Hra srbského autora Miloša Nikoliča Kováči je absurdnou, miestami trpkou komédiou, ktorá vás zavedie do kováčskej dielne, kdesi v Nemecku. V nej sa desiatky rokov po vojne stretajú traja kováči, bývalí vojaci, ktorí vďaka službe vlasti preplietli svoje osudy i svoje rody. Každý zabezpečil svoje potomstvo i následníka svojej vyhne. No práve táto skutočnosť ich po rokoch doženie do zúfalstva a vyžiada si ich stretnutie. Ale komu sú vlastne ešte potrební kováči a ich vyhne? Čaká na vás mnoho zápletok a rozuzlení.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM