Dominika Pacigová Iné športy

Majsterka Slovenska v street workoute: Glejdurová vycestuje do Moskvy

Street workout je pomerne neznámym športom na Slovensku. Stáva sa však čoraz viac obľúbeným medzi mladými, ktorí dosahujú pozoruhodné výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Majsterka Slovenska v street workoute: Glejdurová vycestuje do Moskvy
Zdroj: Archív Klaudie Glejdurovej

Klaudia Glejdurová (20) pochádza z obce Liptovská Teplička. Vybrala si pre dievča atypický šport, ktorý si zamilovala. Začala sa venovať street workoutu. Ide o cvičenie s vlastnou váhou, ktoré vzniklo v Amerike. Nadšenci tohto športu nevyužívajú posilňovňu.

Náročný šport

Prvýkrát okúsila chuť športovej novinky pred troma rokmi. Najlepším miestom na cvičenie je ihrisko, ktoré sa skladá zo spletí rôznych hrázd, horizontálnych tyčí alebo bradiel. „K tomuto športu ma priviedol môj priateľ. Začal sa mu venovať prvý, dokonca aj vybudoval street workoutový park. Ja som len s úžasom pozerala, čo všetko sa dá na hrazdách robiť,“ zaspomínala na svoje začiatky. Je to náročný šport pre ženy. Aj napriek tomu sa dokážu presadiť svojimi výkonmi. „Street workout si vyžaduje veľa trpezlivosti a trénovania, najmä čo sa týka silových prvkov. Medzi moje najobľúbenejšie patria tie dynamické, pri ktorých sa môžem hýbať, skákať a točiť,“ skonštatovala Glejdurová.

Klaudia Gejdurová
4
Galéria
Zdroj: Archív Klaudie Glejdurovej

Reprezentácia v zahraničí

Súťaží sa zúčastňuje pomerne často. Tam predvádza jednotlivé prvky, ktoré si vopred nacvičí. „Pred súťažou si poskladám zostavu prvkov, ktoré sa učím počas roka. Precvičujem ju stále dookola. Cvičím však celý rok. Pred súťažou si už len vylepšujem a dolaďujem jednotlivé prvky,“ prezradila ako prebieha príprava na súťaže. Už tretíkrát sa zúčastnila Majstrovstiev Slovenska v street workoute. Minulý rok si obhájila druhé miesto. Tento rok sa opäť dokázala v silnej konkurencii presadiť. Vybojovala si prvé miesto a postup na majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať v Moskve.

„Bude to môj prvý výjazd za hranice Slovenska. Na súťaži bola veľmi priateľská atmosféra. Ľudia si fandili a podporovali sa. Všetci boli veľmi priateľskí,“ zhodnotila Glejdurová, ktorá si okrem prvého miesta odniesla aj skvelý pocit.

Niet cesty späť

Úspechy ju posúvajú vpred a tomuto športu sa plánuje venovať aj v budúcnosti. „Vyskúšala som to a už nedokážem prestať. Street workoutu sa chcem venovať aj do budúcna, je to môj život,“ uzavrela Glejdurová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM