Martin Sýkora Samospráva

Mestské toalety na pranieri: Na svete je obsiahla správa o výsledku kontroly

Téma sociálnych zariadení v priestoroch popradskej radnice rezonuje opäť. Môže za to vykonaná kontrola, ktorú realizovala hlavná kontrolórka Mesta Poprad.

Ilustračný obrázok k článku Mestské toalety na pranieri: Na svete je obsiahla správa o výsledku kontroly
Foto: Peter Handzuš

Kontrola na vyše 20 strán!

Po turbulentnom období, ktoré sprevádzali rekonštrukciu sociálnych zariadení v priestoroch popradského magistrátu, ako aj jej dokladovanie, vyšla na svetlo sveta správa o zistených nedostatkoch. Správu o výsledkoch kontrol nájdete TU.

Vnútorná kontrola, na čele ktorej je hlavná kontrolórka Zita Kozlerová, odhalila viacero porušení zákona a množstvo nedostatkov.

„Vyjadrenie, z akého dôvodu požiadavka na verejné obstarávanie (VO) z februára 2016 nebola schválená, keď požiadavka z marca 2016 sa líšila len zoznamom odporúčaných záujemcov, sme napriek vyžiadaniu z 10.03.2017 ne­obdržali,“ píše sa v správe o výsledku kontroly. Skutočných chuťoviek je v správe viac. Nedostatky nie sú len administratívne, ale kontrola našla nezrovnalosti aj v samotnej realizácii. „Požiadavka na VO nebola odsúhlasená vedúcim organizačnej jednotky, t.j. vedúcim odboru UaPP,“ uvádza správa, v ktorej sa okrem iného nachádza aj zistenie, že na základe porovnania výkresovej časti navrhovaného pôdorysu a časti elektro so súhrnnou technickou správou a návrhom výkaz – výmer boli zistené nedostatky, a to:

  • nesprávny výpočet počtu priečkových tvárnic YTONG
  • vo výkaze – výmer chýba nacenenie dverí pre priestor matky s deťmi
  • vo výkrese EL-1 sú zakreslené vývody kábla pre 4 ks sušičov, výkaz-výmer dodanie sušičov neobsahuje,“
Mestské toalety na pranieri: Na svete je obsiahla správa o výsledku kontroly
22
Galéria

Kontrolórke nesedí viacero zistení

Mestské toalety sa stali populárne. Ľudia chodia na mestské záchody aj zo zvedavosti. Verejnosť láka medializácia i celková suma, za ktorú radnica rekonštrukciu zariadení realizovala. Správa hovorí o tom, že hodnota stavby bola podľa spracovaného projektu vyčíslená na 72 286,75 eur. Vybratý bol dodávateľ, ktorý predložil cenovú ponuku vo výške 71 981,90 eur. Predpokladaná hodnota zákazky schválená v rozpočte bola vo výške 52 000 eur. „Zodpovedného pracovníka sme požiadali o vyjadrenie, na základe akých skutočností došlo k odsúhlaseniu hodnoty stavby vo výške víťaznej cenovej ponuky; vyjadrenie nebolo doručené. Postup mesta považujeme za neštandardný, keď úprava rozpočtu bola vykonaná až na základe víťaznej cenovej ponuky,“ píše správa o vykonanej kontrole.

Zistenia kontroly sú verejne prístupné a je ich viac než dosť. Správa o výsledku kontrol je aj jedným z bodov najbližšieho zasadnutia popradského mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 22. júna (štvrtok) od 9:00 hod. v malej zasadačke mestského úradu. Informácie zo zasadnutia vám tradične prinesiem na stránke Poprad24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM