Správy

Nelichotivá bilancia Tatrancov: Straty v miliónoch, zamestnanci v zúfalej situácii

Vysoké Tatry zažili jeden z najťažších rokov. Zatvorené ubytovacie zariadenia, reštaurácie, či lyžiarske vleky sa nelichotivo odzrkadlili nielen na tržbách.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivá bilancia Tatrancov: Straty v miliónoch, zamestnanci v zúfalej situácii
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V minulom roku klesol počet ubytovaných návštevníkov v celom regióne Vysokých Tatier až o 42 percent v porovnaní s rokom 2019. Štatistiku počtu prenocovaní, ktoré klesli približne o 35 percent, a pokles tržieb o 26 percent, vylepšuje fakt, že mnoho ľudí necestovalo v minulom roku do zahraničia a dovolenkovali doma na Slovensku. Tým sa predĺžila priemerná dĺžka prenocovania a zvýšila sa efektívnosť cenovej politiky pri poskytovaní ubytovacích služieb. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Záťaž pre samosprávu

„Prepad však nezaznamenali iba podnikatelia, ale aj samosprávy, pre ktoré výpadok podielových daní predstavuje značný problém. O turistov je potrebné sa postarať, pretože aj keď neboli ubytovaní, návštevnosť v strediskách bola v niektorých dňoch vysoká. A náklady pre samosprávu sú vysoké bez ohľadu na počet návštevníkov. Komunikácie sa musia udržiavať, parkoviská tiež a údržba ostatnej infraštruktúry je na zabezpečení mestami a obcami,“ uviedol starosta obce Štrba Michal Sýkora, kde zaznamenali v počte prenocovaní prepad takmer o 33 percent. V praxi to znamená, že samosprávy majú o tretinu menšie príjmy dane z ubytovania, ale výdavky sú totožné ako v predchádzajúcom období.

Straty v miliónoch

Najväčšie strediská v Tatrách majú za sebou náročnú lyžiarsku sezónu, nevrátili sa im ani len náklady do zasnežovania. „Od Nového roka prišla stopka a odvtedy len rátame straty rádovo v miliónoch eur,“ doplnil manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský.

Ako podotkla Blašková, spolu s ďalšími organizáciami cestovného ruchu sa zhodli v tom, že by chceli pozvať aj zástupcov pandemických komisií k diskusii na jednom fóre. Chcú hovoriť aj o tom, čo môžu urobiť pre bezpečný návrat turistov a návštevníkov. „Bola nám adresovaná výzva byť solidárni, avšak zamestnanci, ktorí už deväť mesiacov žijú z 80 percent obvyklého príjmu, alebo o prácu prišli, už solidaritu odmietajú. Ľuďom chýba pozitívna motivácia, a tak niet divu, že nedodržiavajú pravidlá,“ uzatvára riaditeľka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Takto to dnes vyzeralo v Tatrách
11
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM