Rôzne

Nová atrakcia v Tatranskej Lomnici: V botanickej záhrade pribudol POCITOVÝ chodník

"Vyzujte si topánky a otvorte sa svojim vnemom," láka Tatranský národný park na novú atrakciu.

Ilustračný obrázok k článku Nová atrakcia v Tatranskej Lomnici: V botanickej záhrade pribudol POCITOVÝ chodník
Zdroj: Facebook.com/Tatranský národný park

Šancu naplno precítiť rôznorodé prírodné materiály umožní návštevníkom Expozície tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici nový Chodník cez lávku pod korunami stromov. Tento týždeň sa stal súčasťou jej vyše trojhektárového areálu. Informovala o tom vedúca expozície Janka Černická.

Ocenia najmä deti

Približne 120 metrov dlhá trasa vedie lesom, križuje potok a jej záver patrí pocitovému chodníčku, ktorý podľa Černickej ocenia najmä deti.

„Predovšetkým najmenším návštevníkom botanickej záhrady sme chceli dopriať nové pocity a zážitky. Takto majú príležitosť doslova na vlastnej koži precítiť rozličné prírodné materiály. Je všeobecne známe, že takéto pocitové chodníky majú pozitívny vplyv nielen na samotné zmysly, ale aj motoriku a koordináciu pohybov,“ objasnila vedúca expozície, ktorú prevádzkuje Správa Tatranského národného parku.

Trasu ešte oživia

Popritom si návštevníci doprajú aspoň krátku prechádzku lesom a spoznajú tak nielen umelo vytvorené alpína s flórou typickou pre jednotlivé vegetačné stupne, ale i prostredie, v ktorom dostáva prednosť príroda pred ľudskou rukou. Trasu by časom mali oživiť ešte ďalšie vtáčie búdky a kŕmidlo, ochranári uvažujú aj nad fotopointom pri kmeni starej vŕby.

Botanická záhrada ponúka návštevníkom možnosť spoznať vzácne a ohrozené druhy tatranskej kveteny i dreviny rastúce v Tatrách. Môžu sa tak poprechádzať medzi alpínami, teda skalkami s rastlinstvom vápencových a silikátových podkladov. Do konca augusta je expozícia otvorená denne od 9:00 do 17:00 hod., v septembri sa otváracia doba skráti do 15:00 hod.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM