Peter Handzuš Správy

Nový Poprad nebude. Mesto ruší zmluvy so spoločnosťou Tenzona Invest

Primátor Anton Danko dnes na tlačovej konferencii informoval, že mesto Poprad ruší všetky zmluvné vzťahy so spoločnosťou Tenzona Invest s.r.o.

Ilustračný obrázok k článku Nový Poprad nebude. Mesto ruší zmluvy so spoločnosťou Tenzona Invest
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Radnica sa tak rozhodla preto, že sa tejto spoločnosti nepodarilo zabezpečiť finančné prostriedky na výstavbu polyfunkčného domu so 63 bytovými jednotkami. Samospráva ruší všetky zmluvné vztahy s účinnosťou k 11.7.2014.

„Tento projekt sme vnímali ako ďalší z krokov, ktorý mal pomôcť rozšíriť ponuku bývania v našom meste. Po prekonaní počiatočných problémov sme mali pocit, že projekt sa konečne rozbehne, žiaľ, nepodarilo sa to. Aj preto sme sa rozhodli pre aktuálne radikálne riešenie a novú cestu, na konci ktorej by malo byť dostupné bývanie pre Popradčanov,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Nesplnených sľubov bude viac

Bytový komplex Nový Poprad patril medzi predvolebné ťahy primátora, ktoré mu nevyšli. Na tlačovej konferencii priznal, že nesplnených sľubov bude zrejme viac. „Nie vždycky sa všetko dokáže naplniť. Ja sa k tomu hlásim, bolo to v mojom programe, nepodarilo sa to splniť. Myslím si, že to nie je jediný projekt, ktorý sa nepodarilo splniť a iste takých bude aj viac, ale urobil som všetko z mojej strany a myslím aj zo strany mesta, aby sme splnili sľuby, ktoré zazneli v mestskom zastupiteľstve. Ale skutočnosť je dnes iná," priznal primátor.

Budúcnosť v rukách poslancov

11. augusta bude zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktoré bude predložených niekoľko možností riešenia tohoto problému. Poslanci rozhodnú o tom, či na ploche 23–24 tisíc štvorcových metrov vzniknú malometrážne nájomné byty s nízkou podlažnosťou (maximálne 3–4 poschodové bytovky), alebo mesto celé územie pripraví na výstavbu rodinných domov.

Siete a infraštruktúru by zaplatilo mesto a pozemky by potom predalo záujemcom o bývanie. Primátor Danko zdôraznil, že pozemky by neboli väčšie ako 300 metrov štvorcových.

Vyjadriť sa môžu aj Popradčania

O využití pozemkov budú rozhodovať poslanci, no vyjadriť sa k tomu budú môcť aj Popradčania. „Chceme sa opýtať Popradčanov na ich názor, čo by privítali viac, či nájomné byty, alebo rodinné domy na tomto území,“ povedal 1. viceprimátor Popradu Adrián Kromka. Obyvatelia by mali mať možnosť sa k téme vyjdriť už čoskoro na webových stránkach mesta.

Na záver vedenie mesta pripustilo, že sa bude rozhodovať až medzi tromi variantami. Okrem čisto nájomných bytov alebo len rodinných domov by tam mohla vzniknúť aj kombinácia nájomných bytoviek a rodinných domov. „V každom prípade by ale išlo o pozemky strednej triedy,“ poznamenal 2. viceprimátor Popradu Milan Baran.

Či sa jedná len o ďalšie sľuby, alebo sa nová výstavba stane skutočne realitou, ukáže až čas. Popradčanov by určite potešil ktorýkoľvek z návrhov, ktoré vo štvrtok na tlačovke predstavilo vedenie mesta.

Viac o histórii (ne)výstavby Nového Popradu si môžete prečítať v článku Sídlisko Nový Poprad: Čo prezradí primátor na tlačovke tentokrát?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM