Martin Sýkora Správy

Oprava podtatranských ciest: V pláne je aj popradská kruhová križovatka

Poslanci PSK schválili zoznam investičných akcií na rekonštrukciu havarijných úsekov ciest II. a III. triedy. Poprad dostane na opravu takmer 300 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Oprava podtatranských ciest: V pláne je aj popradská kruhová križovatka
Zdroj: Dnes24.sk

Z 3. tranže úveru Európskej investičnej banky investuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) do rekonštrukcie ciest II. a III. triedy v okresoch PSK pre rok 2017 sumu vo výške 3 225 000 eur.

Pre okres Poprad vyčlenili poslanci PSK sumu 284 310 eur, pre okres Kežmarok 238 570 eur a pre okres Levoča 158 675 eur. Pre účely rekonštrukcie ciest v pôsobnosti Správy a údržby ciest PSK oblasť Poprad tak bola pridelená celková suma 681 555 eur.

Poprad – Spišská Teplica

Do rekonštrukcie cesty z Popradu so Spišskej Teplice sa cestári pustili pred troma rokmi. V roku 2014 opravili úsek od križovatky s cestou I/18 po okružnú križovatku pri obchodných centrách a v roku 2016 k tomu pridali rekonštrukciu viac ako pol kilometrového úseku od autobusových zastávok pri obchodných centrách smerom do Spišskej Teplice.

"V tomto roku opravíme ďalších zhruba 600 metrov. Po dohode so starostom Radoslavom Šeligom začneme tentoraz z opačného konca a opravíme povrch cesty v intraviláne obce. Z ďalších finančných prostriedkov, ktoré nám zriaďovateľ pridelí na rekonštrukciu ciest, by sme radi v blízkej budúcnosti opravili aj zostávajúci úsek cesty a kompletne tak zavŕšili jej rekonštrukciu,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

Modernizácia cesty bude pozostávať z výškovej úpravy 2 uličných vpustí a 10 kanalizačných poklopov, z obnovy povrchu vozovky frézovaním v hrúbke 50 mm, aplikáciou spojovacieho postreku a uloženia asfaltového betónu ACo 11 v hrúbke 50 mm na celú spevnenú šírku vozovky. Následne bude zrealizované vodorovné dopravné značenie.

Zdroj: TASR

Vydrník – hranica okresu Spišská Nová Ves

Na ceste z Vydrníka smerom do Hrabušíc sa nachádza množstvo porúch, ktoré už nebolo možné v dostatočnej miere odstraňovať bežnou údržbou. „V tomto roku ich definitívne odstránime, keď zrekonštruujeme takmer kilometrový úsek od železničnej stanice po hranicu okresu Spišská Nová Ves,“ vysvetlil Barilla. Z ďalších finančných prostriedkov, ktoré zriaďovateľ pridelí na rekonštrukciu ciest, potrebujú cestári v nasledujúcom období opraviť ešte zhruba 400-metrový úsek cesty od železničnej stanice smerom do obce Vydrník.

Modernizácia cesty bude pozostávať z obnovy povrchu vozovky zafrézovaním začiatku a konca úpravy, aplikáciou spojovacieho postreku, vyrovnania krytu vozovky asfaltovým betónom ACo 11-II v priemernej hrúbke 40 mm a uloženia asfaltového betónu ACo 11-II v hrúbke 50 mm na celú spevnenú šírku vozovky. Následne bude v dĺžke 100 metrov osadené oceľové zvodidlo NH4 a taktiež osadené smerové stĺpiky.

Poprad – Veľký Slavkov

Modernizácia cesty bude pozostávať z obnovy povrchu vozovky zafrézovaním začiatku a konca úpravy, aplikáciou spojovacieho postreku, vyrovnania krytu vozovky asfaltovým betónom ACo 11 v priemernej hrúbke 30 mm a uloženia asfaltového betónu ACo 11 v hrúbke 50 mm na celú spevnenú šírku vozovky. Následne bude zrealizované vodorovné dopravné značenie a taktiež osadené smerové stĺpiky.

„Na ceste z Popradu do Veľkého Slavkova je nutné opraviť viac ako 500-metrový úsek pred vjazdom do Veľkého Slavkova v smere od Popradu, ktorý je plný pozdĺžnych a priečnych trhlín a sieťových rozpadov,“ informoval riaditeľ SÚC PSK pre oblasť Poprad.

Okolie Kežmarku a popradská kruhová križovatka

V okrese Kežmarok bude zrekonštruovaný 700-metrový úsek cesty Tvarožná – Vlkovce a úsek cesty Spišské Hanušovce – Osturňa. V okrese Levoča dôjde k rekonštrukcii viac ako 700-metrového úseku cesty Dravce – Dlhé Stráže. „Po úspešnom ukončení verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby by mali rekonštrukčné práce prebiehať v letných mesiacoch," pokračoval Barilla.

Okrem rekonštrukcií týchto ciest bude Správa a údržba ciest PSK oblasť Poprad zabezpečovať v roku 2017 aj rekonštrukciu cesty na Mariánsku horu v Levoči, prestavbu križovatky cesty s miestnou komunikáciou v Tatranskej Lomnici na okružnú križovatku v rámci združenej investície PSK s Mestom Vysoké Tatry a prestavbu križovatky cesty na ulici Slovenského odboja s miestnou komunikáciou na ulici Hraničná a komunikáciou pri obchodnom centre Billa v Poprade na okružnú križovatku v rámci združenej investície PSK s Mestom Poprad.

„Z významnejších akcií v rámci bežnej údržby máme v roku 2017 v pláne upraviť križovatku cesty z Gánoviec s cestou I/18, kde chceme zabezpečiť jej kolmé napojenie a radenie do jazdných pruhov. Podobnú úpravu križovatky chceme zrealizovať aj v križovatke ciest vo Veľkom Slavkove v smere na Mlynicu. Okrem toho plánujeme v rámci bežnej údržby stavebne opraviť aj šesť mostov a šesť priepustov,“ uzavrel riaditeľ SÚC PSK oblasť Poprad.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM