Martin Sýkora Správy

Počasie cez víkend preverilo turistov i záchranárov: Lámali sa hlavne nohy

Varovaniami, že v horách a kopcoch sa nachádza sneh a šmýka sa, záchranári ako hrach o stenu hádzali. Počas víkendu si záchranári zajazdili i zalietali

Ilustračný obrázok k článku Počasie cez víkend preverilo turistov i záchranárov: Lámali sa hlavne nohy
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Do Tatier letel vrtuľník

Popradských leteckých záchranárov privolali dnes predpoludním na pomoc 43-ročnému turistovi vo Vysokých Tatrách. Počas túry sa neďaleko Zamkovského chaty pošmykol, spadol a utrpel zlomeninu dolnej končatiny v okolí členka. Po prílete vrtuľníka k chate lekárku leteckých záchranárov spustili do terénu pomocou palubného navijaka.

„V spolupráci s horskými záchranármi bol zranený turista ošetrený a pripravený na evakuáciu z terénu pomocou transportnej sedačky,“ informovala hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Počas medzipristátia ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Starého Smokovca, kde si ho prevzala posádka Rýchlej zdravotnej pomoci. Leteckí záchranári podľa Hopjakovej ešte počas letu dostali ďalšiu požiadavku na zásah. „Po odovzdaní pacienta, smerovali späť k Zamkovského chate, kde ich pomoc potrebovala 51-ročná žena. Aj tá, vzhľadom na prevládajúce zimné podmienky, spadla na šmykľavom teréne a utrpela poranenie hornej končatiny,“ informovala hovorkyňa s tým, že turistka následne začala strácať vedomie.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Tatrách hrozí nebezpečenstvo: Hory môžu byť zradné, hlavne teraz

Lekárku spustili k zranenej pomocou lanovej techniky a po ošetrení a evakuovaní z terénu v transportnom vaku turistku v stabilizovanom stave previezli do nemocnice v Poprade.

Do Slovenského raja autom

Záchranári zo Slovenského raja boli v sobotu požiadaní o pomoc pre izraelskú turistku, ktorá si pravdepodobne zlomila nohu.

„53-ročná turistka schádzala z Kláštoriska a v blízkosti rázcestia Pod Vtáčim hrbom sa pošmykla,“ vysvetlili záchranári z Horskej záchrannej služby.

Privolaní záchranári jej končatinu zafixovali do vákuovej dlahy a pomocou vákuového matraca ju terénnym vozidlom transportovali do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

PREČÍTAJTE SI AJ: Pri plánovaní túry v Tatrách buďte obozretní: Viac rizík ako obvykle

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM