Simona Ivančáková Rôzne

Pod Tatrami to na Vianoce nie je iba o tradičných pochúťkách: Aj takéto jedlá sa servírujú na našich stoloch

Počas sviatkov pokoja a lásky sa na štedrovečerných stoloch vystriedajú všelijaké jedlá, ale takmer všade sa nájde aj klasika. Kapustnica, ryba a zemiakový šalát sa už stali legendárnymi pokrmami na vianočných stoloch. Ale nájdu sa aj výnimky. Aké?

Ilustračný obrázok k článku Pod Tatrami to na Vianoce nie je iba o tradičných pochúťkách: Aj takéto jedlá sa servírujú na našich stoloch
Zdroj: TASR

Štedrovečerný stôl patrí k tým najbohatším, ktoré sa počas roka vo vašich domácnostiach nájdu. Je plný tradičných vianočných jedál, ale aj ovocia a koláčov. V niektorých domácnostiach sa však nájdu jedlá, ktoré sú iné a výrazne sa odlišujú od tých ostatných. Aké to sú?

Polievka na rôzne spôsoby

Po prísnom celodennom pôste alebo aspoň striedmosti v jedení sa zvyčajne hodovanie začína jedením oplátok s medom a cesnakom. Po prípitku nasleduje polievka. Pod Tatrami ide zväčša o kapustnicu so sušenými hríbmi a klobáskou, ale v mnohých rodinách sa nájde aj iná. „My to doma striedame, keďže máme dve polievky, ktoré počas sviatkov jeme. Ide o šošovicovú a rybaciu polievku,“ povedala Anna.

Zemiakový šalát je azda najväčšou klasikou, ktorá nesmie na Vianoce chýbať. Lenže v niektorých prípadoch ide o nové variácie. „Na Vianoce máme zemiakový šalát, v ktorom sa nachádzajú jablká,“ povedal Ján. Už pár rokov namiesto majonézového šalátu sa v rodine Alžbety pripravuje niečo iné. „Klasický majonézový zemiakový šalát sme obmenili a pripravujeme niečo zdravšie. Namiesto majonézy používame octový desing a chutí naozaj dobre,“ uviedla Alžbeta.

Namiesto ryby kurča

Ryba už odpradávna patrila na sviatočné stoly. Najčastejšie sa používal kapor, neskôr k nemu pribudlo aj filé z rôznych druhov rýb. A v dnešnej modernej gastronómii sa tieto tradície tiež menia. „Tento rok budeme mať výnimočne prvýkrát na Vianoce lososa. Okrem toho nebude chýbať kapustnica, oplátka s medom a suchár s cesnakom,“ uviedol Lukáš. Rybu však v každom vianočnom menu nenájdete. „Keďže doma nikto nemá rád rybacie mäso, tak namiesto nej si každý rok robíme vyprážané kurča,“ povedala Jana.

Nájdu sa však aj jedlá, ktoré sa varia len v niektorých domácnostiach. „Odkedy som sa vydala, tak okrem bobaliek s makom a mliekom, robím pre manžela bobalky s kyslou kapustou,“ poznamenala Miroslava.

Patríte aj vy k tým, ktorí majú na štedrovečernom stole niečo netradičné? Ak áno, dajte nám vedieť na ivancakova@global24.sk.

Čítajte tiež:

Darček od mesta pre popradských motoristov: Dokedy môžeme zadarmo parkovať?

Romantika v ľadovom dóme je ešte silnejšia než doteraz: Po novom v ňom žiari krásny symbol Vianoc

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM