Samospráva

Popradskí poslanci odklepli vyššie poplatky za sociálne služby: O KOĽKO si seniori priplatia?

Poplatky za sociálne služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad sa zvýšia.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí poslanci odklepli vyššie poplatky za sociálne služby: O KOĽKO si seniori priplatia?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Mestskí poslanci na stredajšom rokovaní zastupiteľstva totiž schválili zmenu príslušného všeobecne záväzného nariadenia. Tá bude platiť od 1. septembra.

Neudržateľné

V súčasnosti dopláca mesto na každého prijímateľa sociálnych služieb približne 500 eur a tento stav je podľa vedúcej sociálneho odboru na Mestskom úrade v Poprade Petry Závackej neudržateľný. Objasnila, že ekonomicky oprávnené náklady v roku 2023 sú na úrovni 1550 eur.

V súčasnosti je priemerný dôchodok osôb v zariadení pre seniorov 643 eur a mesto zvýši poplatok na 545 eur zo súčasných 395 eur. Úhrada za službu v dennom stacionári sa zvýši zo 170 eur na približne 243 eur a v zariadení opatrovateľskej služby z 335 eur na 434 eur. Závacká upozornila, že s ďalším zvýšením bude potrebné rátať aj v budúcnosti.

Kritická situácia

Dodala, že mesto zvýšilo poplatok po desiatich rokoch najprv v roku 2019 a následne aj o dva roky neskôr. „Teraz je rok 2023 a situácia je kritická. Nie je možné, aby sme poplatky nezvýšili, už len z dôvodu, že sú také nízke úhrady, že dehonestujú prácu zamestnancov v sociálnej oblasti. Toto rozhodnutie je o kvalite a udržaní rozsahu poskytovaných sociálnych služieb,“ skonštatovala.

V prípade neschválenia zvýšenia poplatkov by podľa nej okrem iného hrozilo hromadné prepúšťanie. V sociálnych zariadeniach mesta aktuálne pracuje 127 zamestnancov, ich minimálny počet v zmysle zákona pritom môže byť 86. Dotklo by sa to aj terénnej opatrovateľskej služby, ktorú mesto poskytuje prostredníctvom 95 opatrovateliek 230 ľuďom v ich domácnostiach. V Poprade aktuálne žije 9400 ľudí nad 65 rokov.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM