Martin Sýkora Správy

Príbeh ako z filmu: Trojica prečkala v Tatrách noc, po zranenú letel vrtuľník

Tatry vedia vymyslieť rôzne príbehy s rôznymi koncami. Jeden z nich napísali spolu s tromi mladými slovenskými turistami, ktorí na chodníku strávili noc.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh ako z filmu: Trojica prečkala v Tatrách noc, po zranenú letel vrtuľník
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V utorok (16. 8.) sa trojica Slovákov rozhodla, že sa vyberie na Lomnický štít. Mladí ľudia netušili, že sa výstup zmení na dvojdňový boj o vlastnú existenciu.

Nečakané zranenie a noc v Tatrách

V stredu v skorých ranných hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre trojicu Slovákov, ktorí sa predchádzajúci deň vybrali „Jordánkou“ na Lomnický štít.

„Ešte počas výstupu, už v horných partiách cesty, si jedna z trojice vysokohorských turistov poranila členok, preto sa rozhodli nepokračovať vo výstupe a začali zostupovať,“ informovali záchranári prostredníctvom operačného dispečingu.

Počas zostupu ich zastihla tma a hustá hmla a boli nútení prečkať noc v horách. Ani ráno si netrúfli pokračovať v zostupe, nakoľko v oblasti bola hustá hmla a vo vyšších polohách dokonca snežilo.

PREČÍTAJTE SI AJ: Výlet sa zmenil na boj o život

Trojicu našiel chatár z „Térynky“

Na pomoc im odišli záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) z Oblastného strediska Vysoké Tatry a chatár z Téryho chaty, ktorý je zároveň aj dobrovoľný záchranár HZS. Práve jemu sa podarilo trojicu lokalizovať.

„Začal s nimi pomaly zostupovať oproti záchranárom HZS, ktorí 36–ročnú Slovenku zateplili, zranenú končatinu jej po vyšetrení zafixovali,“ vysvetlili záchranári. Keďže už nebola schopná samostatného zostupu a vzhľadom na jej zdravotný stav, požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu, ktorá bola v pohotovosti, no pre nestále poveternostné podmienky nebolo možné let vykonať.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zlomeniny na túrach, nehody na bicykloch a zavalený jaskyniar

Vrtuľník a transport do nemocnice

Medzitým už svojim kolegom odišli na pomoc aj ďalší záchranári HZS. Počas krátkeho zlepšenie podmienok sa posádke VZZS nakoniec podarilo dosiahnuť postihnutú, ktorá bola pomocou navijaka transportovaná ku Téryho chate a tam naložená na palubu vrtuľníka a prevezená do popradskej nemocnice. Jej kolegovia pokračovali v zostupe samostatne. Záchranná akcia bola ukončená v popoludňajších hodinách. Mladí ľudia na svoj výlet budú pravdepodobne ešte dlho spomínať.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM