Martin Sýkora Správy

Tragický víkend: Zlomeniny na túrach, nehody na bicykloch a zavalený jaskyniar

Horskí záchranári majú za sebou hektický víkend. Ošetrovali a pomáhali nielen na zemi a vo vzduchu, tentoraz aj pod zemou, kde zachraňovali jaskyniara.

Ilustračný obrázok k článku Tragický víkend: Zlomeniny na túrach, nehody na bicykloch a zavalený jaskyniar
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Zranenie v Prielome Hornádu

V sobotu boli záchranári Oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) v Slovenskom raji požiadaní o pomoc pre 22–ročnú slovenskú turistku, ktorá si počas túry Prielomom Hornádu na „stúpačkách pri jaskyni“ spôsobila poranenie dolnej končatiny. Záchranári HZS ju po ošetrení transportovali na nosidlách Kong do Letanovského mlyna a odtiaľ bola terénnym automobilom prevezená do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

Pád na bicykli aj na chodníku

V ten istý deň popoludní záchranári Oblastného strediska HZS Západné Tatry pomáhali na parkovisku v ústi Žiarskej doliny 21–ročnému slovenskému cyklistovi, ktorý si pádom z bicykla spôsobil pravdepodobne zlomeninu predlaktia. Po vyšetrení mu záchranári HZS zranenú končatinu zafixovali a následne ho odovzdali privolanej posádke RZP.

Záchranári HZS z Vysokých Tatier boli popoludní požiadaní o pomoc pre turistu, ktorý si pri páde na turistickom chodníku pod Skalnatým plesom spôsobil pravdepodobne zlomeninu hornej končatiny. „Horskí záchranári turistu na mieste ošetrili, zranenú končatinu mu zafixovali a následne v ich doprovode bol kabínkovou lanovkou zvezený do Tatranskej Lomnice,“ informovali záchranári. Zranený skončil v popradskej nemocnici.

Záchranári vo vzduchu i na zemi

Pomoc záchranárov HZS potreboval v sobotu 41–ročný poľský turista, ktorý si počas túry na Kriváň spôsobil pravdepodobne zlomeninu členka. Turista sa nachádzal kúsok pod vrcholom. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu. „Vrtuľník postupne vyzdvihol z heliporu v Starom Smokovci 4 záchranárov HZS, no pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné doletieť s nimi až k postihnutému,“ dodali záchranári. Horskí záchranári boli vysadení na najbližšom možnom mieste a ďalej pokračovali pozemne. Ďalšia skupina záchranárov HZS odišla zo Starého Smokovca terénnym automobilom. „Po dosiahnutí postihnutého mu poskytli prvú pomoc, nakoľko bol aj mierne podchladený ho zateplili, zranenú končatinu zafixovali a následne na nosidlách KONG transportovali k Jamskému plesu a terénnym vozidlom HZS k privolanej sanitke RZP na Štrbské pleso, s ktorou bol prevezený do nemocnice v Poprade,“ opísali zásah záchranári.

Tragický zával v jaskyni

V nedeľňajších poobedňajších hodinách boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre českého jaskyniara, ktorého zavalilo v Jaskyni strateného prsteňa nad obcou Môce. Na miesto odišli okamžite záchranári z Veľkej Fatry a následne prichádzali záchranári – špecialisti na jaskynnú záchranu.

„Medzitým sa podarilo oznamovateľom cez systém plaziviek a cez jednu vertikálu dostať k miestu zasypania jaskyniara a začali so záchranárskymi prácami,“ informovalo operačné stredisko HZS.

Do príchodu Jaskynnej záchrannej služby HZS sa im podarilo zával uvoľniť a začali postihnutého okamžite resuscitovať, lebo bol v bezvedomí. „Žiaľ, zranenia postihnutého boli natoľko vážne, že im na mieste podľahol. Následne bolo telo nebohého pomocou jednolanovej techniky z jaskyne vyprostené a následne transportovane do obce Motyčky, kde bolo odovzdané príslušníkom Policajného zboru SR,“ vysvetlili záchranári. Záchrannej akcie sa zúčastnilo 15 záchranárov Jaskynnej záchrannej služby HZS a 6 záchranárov z Veľkej Fatry.

PREČÍTAJTE SI AJ: Tragédia v Tatrách: Pri Žabích plesách vyhasol život českého turistu

Záchranná akcia v jaskyni HZS
11
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM