Martin Sýkora Správy

Problémy záchranárov: Sanitky chodia neskôr, záchranárov je málo

Záchranári - ľudia, ktorí urobia všetko preto, aby vám pomohli v najťažších momentoch. Zneužívanie ich ochoty, klamstvá a nedostatok rešpektu sa podpisujú na problémoch.

Ilustračný obrázok k článku Problémy záchranárov: Sanitky chodia neskôr, záchranárov je málo
Foto: Peter Handzuš

Sanitkám to trvá dlhšie

Medzi veľmi vážne problémy patrí predlžujúci sa čas dojazdov ambulancií záchrannej služby (ZS). V praxi to znamená, že záchranka prichádza k pacientovi neskôr – z roka na rok sa to predlžuje a tento trend sa musí zastaviť a znížiť.

„Jedno z riešení je Dopravná zdravotná služby (DZS), ktorá by patrila pod operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (ZZS). Určená by bola na sekundárne transporty aj výjazdy, kde nebude potrebná posádka Rýchla lekárska pomoc (RLP) a Rýchla zdravotná pomoc (RZP),“ vysvetlil prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) František Majerský. Podľa Majerského by DZS takto odbremenila hlavne posádky RZP. V praxi sa totiž stáva, že ráno dostala posádka RZP výjazd a vrátila sa na svoje stanovište až po obede a dovtedy riešila prevozy medzi nemocnicami, ktoré by mohla riešiť posádka DZS. Posádky RLP a RZP majú byť prioritne pre transporty primárne – stane sa niekomu niečo akútne doma, vonku, v lese, na ulici.

Zneužívanie zo strany pacientov

Veľkým problémom je zneužívanie ZZS zo strany pacientov. „Ľudia si vymýšľajú úplne iné veci, aby im operátor poslal sanitku. Po príchode sa zistí, že pacient má ťažkosti už mesiac a nechcelo sa mu ísť k lekárovi. Tí ľudia si neuvedomujú, že daná sanitka chýba v systéme a druhý človek, ktorý ju v tej chvíli skutočne potrebuje, musí čakať na sanitku, ktorá príde z druhého mesta a môže prísť neskoro,“ pokračoval Majerský.

SKZZ navrhuje, aby pri zistení , že pacient vedome klamal, nedodržiava liečebný režim a je pod vplyvom alkoholu, aby mu daný výjazd bol spoplatnený.

„Je to negatívny trend, naopak, v Európe je taký, že tie časy postupne klesajú. Často je záchranná zdravotná služba využívaná aj v prípadoch, keď nejde o bezprostredné ohrozenie života,“ upozornil v utorok regionálny riaditeľ Falck pre strednú a východnú Európu Ivo Krpelan.

Zdroj: YouTube.com

Nedostatok záchranárov

V posledných 3 rokoch SKZZ zisťuje ďalší problém – začína byť nedostatok záchranárov. Je veľká fluktácia záchranárov hlavne vo veľkých mestách. Záchranári odchádzajú hlavne kvôli zlému finančnému ohodnoteniu a neustálemu počtu neindikovaných výjazdov. „Kvalitní záchranári nám odchádzajú na urgentné príjmy alebo do zahraničia. Už po skončení vysokej školy nám do praxe nenastúpi 40 % záchranárov. Tento trend musíme zastaviť a to je zvýšeným finančným ohodnotením a zatraktívnením ich práce a tiež sociálnym zázemím,“ dodal prezident SKZZ. Záchranár na Slovensku ma dnes garantovanú mzdu 720 eur v hrubom. „Keď si vezmeme náročnosť práce a zodpovednosť ktorú majú , tak je to veľmi nízke ohodnotenie,“ kritizoval Majerský.

Podľa prezidenta slovenských záchranárov ak sa už teraz nebudú diať zmeny, budú odchádzať ďalší záchranári a lekári. Práca záchranára je poslaním, preto si zaslúži mať v spoločnosti významné miesto. Tak ako to je v zahraničí, kde sú záchranári hrdinovia. Preto si treba vážiť ľudí, ktorí ešte veria v zlepšenie systému, aby sa mohli venovať naplno tomu najdôležitejšiemu a to je záchrana ľudského života.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM