Martin Sýkora Rôzne

Samaritáni z celej Európy si dali rande v Starej Ľubovni: Začína sa súťažiť

Čarokrásne prostredie Ľubovnianskeho hradu, skanzenu i stredovekého tábora bude nasledujúce 4 dni hostiť samaritánov - záchranárov z celej Európy. Súťaže začínajú.

Ilustračný obrázok k článku Samaritáni z celej Európy si dali rande v Starej Ľubovni: Začína sa súťažiť
Zdroj: Dnes24.sk

Medzinárodná súťaž je každé dva roky

Každé dva roky Samaritan International organizuje súťaž mladých záchranárov-samaritánov v poskytovaní prvej pomoci. Tento rok sa súťaž uskutoční od dnes (štvrtok 18. 8.) do nedele 21. augusta v Starej Ľubovni. Podujatia sa zúčastní viac ako 250 účastníkov z desiatich krajín Európy.

Podujatie je ladené do historického kontextu, ktorý dopĺňa atmosféra Ľubovnianskeho hradu, priľahlého skanzenu a historického tábora. Slávnostný otvárací ceremoniál podujatia sa uskutoční dnes o 20:30 hod na nádvorí Ľubovnianskeho hradu za účasti všetkých súťažiacich, sprievodného personálu, ale aj členov prezídia Samaritan International.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dobrodružstvo na Hornom Spiši: Objaviť ho nie je vôbec ťažké

Súťaže aj na hrade, i v skanzene

„Súťaž deviatich trojčlenných tímov mladších samaritánov a 11 päťčlenných tímov starších samaritánov prebehne v sobotu 20. augusta od 9:00 hod do večera v priestoroch Ľubovnianskeho hradu a skanzenu, niektoré úlohy si mladí záchranári vyskúšajú aj v historickom tábore,“ uviedol prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky Marcel Sedlačko.

Súťaže sa zúčastnia tímy z Litvy, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Srbska a Talianska. Sedlačko doplnil, že do prípravy a priebehu podujatia je zapojených okolo 100 dobrovoľníkov, rozhodcov, či figurantov. Nad podujatím prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

PREČÍTAJTE SI AJ: Prielom Dunajca láka návštevníkov do pohraničia

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM