Martin Sýkora Správy

Sprievodcovi už nestačia len vedomosti a ukazovák: V Tatrách ide o zážitky

Časy, kedy sprievodca sršal kvantami informácií a ukazoval záujemcom kde čo je sú nenávratne preč. Doba si vyžaduje viac - lesní sprievodcovia budú zážitkoví.

Ilustračný obrázok k článku Sprievodcovi už nestačia len vedomosti a ukazovák: V Tatrách ide o zážitky
Zdroj: TASR

Zážitkový program pre deti

Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny. Odborné sprevádzanie v lesnom prostredí predstavuje potenciál na rozšírenie ponuky služieb zabezpečovaných organizáciami, ktoré pôsobia v oblasti lesného hospodárstva.

„Slovenskí a ukrajinskí lesníci získajú nové poznatky z metodiky sprevádzania, lesnej pedagogiky ako jeho zážitkovej formy, zásad prvej pomoci v lese, environmentálnej etiky či z ukážky prezentácie prírodného bohatstva daného regiónu. Nielenže sami budú účastníkmi zážitkových aktivít lesnej pedagogiky, ale si aj sami pripravia a zrealizujú modelový zážitkový program pre vybrané deti,“ informovala Veronika Jaloviarová z Národného lesníckeho centra – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania vo Zvolene.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Poprade Tatry milujeme, tieto FOTO ste ešte ale nikdy nemohli vidieť

Lesy bez bariér

Náučný chodník Pramenisko v Tatranskej Lomnici sa 6. októbra stane centrom diania modelovej ukážky zážitkové sprevádzania pre 28 detí zo Základnej školy s materskou školou v Spišskej Teplici. Výstupom vzdelávacieho programu Lesný sprievodca, okrem získaných vedomostí, praktických zručností, výmeny skúseností a medzinárodných priateľstiev, bude i posilnenie cezhraničnej spolupráce.

„Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér sa zameriava na vybudovanie cezhraničného partnerstva venovaného podpore rozvoja ekoturizmu a lesnej pedagogiky a propagácii prírodného a kultúrneho dedičstva v prihraničných regiónoch,“ priblížila Jaloviarová. Vysvetlila, že cieľom je zlepšenie kapacity multifunkčného lesníctva prostredníctvom poskytovania verejnoprospešných služieb pre návštevníkov lesa, turistov, deti a mládež, vrátane osôb so zdravotným postihnutím. Koordinátorom projektu je Národné lesnícke centrum vo Zvolene.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM