Dominika Pacigová Kultúra

Tajomstvá knižnice vo Svite: Okrúhle narodeniny oslávila vo veľkom štýle

Mestská knižnica vo Svite si tento rok pripomína 80. výročie založenia. Prešla si niekoľkými zmenami, ale pre čitateľov mala od počiatkov dvere otvorené.

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvá knižnice vo Svite: Okrúhle narodeniny oslávila vo veľkom štýle
Foto: Dominika Bodyová

Oslavy výročia sa niesli celým týždňom. Pre čitateľov pripravili knihovníčky bohatý kultúrny program. Slávnosť vrcholila v piatok, keď mestská knižnica v spolupráci s mestom Svit a Základnou umeleckou školou Fantázia pripravili galavečer pod názvom 80 rokov mestskej knižnice a jej tajomstvá.

Knižnica kedysi a dnes

Knižnica si prešla mnohými zmenami. Menili sa jej názvy, zriaďovatelia a adresy. Doteraz sa premiestňovala päťkrát, vždy však do lepších a krajších priestorov. „Osemdesiat rokov z pohľadu histórie knižníc nie je veľa, ale z nášho pohľadu to je prežitý jeden ľudský život. A tak ako človek, i naša knižnica sa vyvíjala, menila a rástla,“ vysvetlila vedúca knižnice Daniela Šipošová. Výrazný vplyv na vývoj bibliotéky mal technický pokrok.

„V jej začiatkoch neboli knihy priamo dostupné, čitatelia si vyberali tituly z ručne písaných zoznamov a knihy sme im nosili zo skladu,“ dodala Šipošová.

Foto: Dominika Bodyová

Zaujímaví hostia, pútavý program

Počas týždňa sa mohli čitatelia stretnúť s Pavlom Hiraxom Baričákom, poetom Jánom Martonom a populárnou autorkou historických romancí Janou Pronskou. Oslavy vrcholili piatkovým večerom. Vystúpila aj sova, ktorá je logom knižnice. „Prostredníctvom hudby, spevu a tanca sme sa preniesli históriou knižníc. Programom sme sa snažili odvďačiť našim spolupracovníkom, s ktorými spolupracujeme už dlhé roky,“ uviedla vedúca knižnice.

Vďaka krásnemu programu sa návštevníci i hostia dozvedeli niečo z histórie a odniesli si estetický zážitok. „Program bol veľmi pútavý, pretože sa v ňom prelínala minulosť spisovateľa s prítomnosťou knižnice. Veľmi sa mi páčila interakcia hercov s divákmi. Trefná téma, dobrá hudba a skvelá atmosféra. Takéto akcie by som privítal vo Svite častejšie. Večer bol príjemným, každý sa akoby odtrhol od každodennej reality,“ prezradil čitateľ Adam Tomajko. „Vďaka programu som sa dozvedela o knižnici mnoho vecí, o ktorých som doteraz ani netušila,“ pridala sa čitateľka Dominika Bodyová.

80 rokov knižnice vo Svite 10/2017
8
Galéria
Foto: Dominika Bodyová

Verní čitatelia

Známym Baťovým krédom náš zákazník – náš pán sa riadia v knižnici vo Svite dodnes. „Čitatelia boli vždy na prvom mieste. Podľa ich potrieb budovali pracovníčky knižnice knižničný fond, zavádzali nové služby, pripravovali vzdelávacie i kultúrno-spoločenské podujatia. Možno i preto máme čitateľov, ktorí ku nám chodia nepretržite 60 rokov, ale i takých, ktorí začali navštevovať knižnicu ako deti a dnes k nám vodia svoje ratolesti,“ uzavrela Šipošová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM