Martin Sýkora Správy

Tradičný príchod popradskej jari: Začalo sa veľké jarné upratovanie

Jarné upratovanie v Poprade začne 6.apríla. Presne v tento deň budú na vybraných miestach v Poprade rozmiestnené veľkoobjemové kontajnery(VOK) určené pre občanov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný príchod popradskej jari: Začalo sa veľké jarné upratovanie
Zdroj: Mesto Poprad

Bez stavebného odpadu!

Obyvatelia Popradu sa môžu prostredníctvom VOK-ov bezplatne zbavovať objemového odpadu (napr. staré nábytky, okná dvere a pod). VOK-y budú rozmiestnené podľa harmonogramu postupne vo všetkých častiach mesta až do 11.mája.

„VOK-y nie sú určené pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom a na vlastné náklady. Nie sú určené na iné odpady ako napr. stavebný odpad (ten musí stavebník v súlade so stavebným rozhodnutím atď. na vlastné náklady uložiť na riadenej skládke a mať doklad o jeho likvidácii), drobný stavebný odpad, tráva, lístie, elektroodpad, nebezpečný odpad a podobne! Týchto odpadov sa môžu občania zbavovať na zberných dvoroch na Hraničnej a L. Svobodu v Poprade. Ukladanie iného ako objemného odpadu do VOK-ov je zakázané a v rozpore s platným právom na úseku nakladania s odpadmi,“ informoval komunikačný manažér popradskej radnice Marián Galajda.

Pod hrozbou pokuty!

Počas jarného upratovania sa môžu občania mesta bezplatne zbavovať aj konárov z údržby záhrad, ktoré však nesmú byť ukladané do VOK-ov, ale vedľa nich, nakoľko sú následne zhodnocované. „Samospráva vyzýva občanov, aby k jarnému upratovaniu pristupovali zodpovedne a do pristavených VOK-ov ukladali len veľkoobjemový odpad, v prípade naplnenia VOK-u počkali na jeho vyprázdnenie. Ukladanie akéhokoľvek odpadu na jednotlivých stanovištiach VOK-ov po skončení jarného upratovania je považované za tvorbu divokej skládky – nelegálne uložený odpad,“ uviedla Zuzana Čakyová z oddelenia životného prostredia MsÚ v Poprade.

Dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi v čase jarného upratovania bude pravidelne monitorovať Mestská polícia Poprad a v prípade ich nerešpektovania bude vyvodzovať dôsledky formou blokových pokút. Pokuty za tvorbu nelegálnych skládok môžu byť udelené pre fyzické osoby do výšky 1 500 eur, pre právnické osoby až do 350 000 eur.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM