Monika Vengrínová Kultúra

Tri dni v divadle: Divadelná Šuňava tento rok s rekordnou účasťou

Dvadsiaty prvý ročník podtatranského súťažného festivalu neprofesionálneho divadla Divadelná Šuňava je za nami. Na prehliadke sa tento rok zúčastnilo rekordné množstvo súborov a účinkujúcich z ôsmich miest a obcí nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Tri dni v divadle: Divadelná Šuňava tento rok s rekordnou účasťou
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

232 účinkujúcich, 14 súborov, 28 inscenácií

„Tento rok máme enormné množstvo účastníkov. V štrnástich súboroch to predstavuje až 232 súťažiacich, ktorí spolu odohrajú 28 inscenácií počas troch dní. Ide o najväčší počet predstavení, aký sme doteraz mali. A nás to veľmi teší, najmä v dobe, keď je čoraz menej a menej financií. Ďakujeme preto obci Šuňava za hradenie všetkých nákladov spojených s festivalom,“ hovorí Ladislav Havlík, odborný garant festivalu a zároveň zástupca riaditeľa Podtatranského osvetového strediska, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

Súťažilo sa v piatich kategóriách, ktorými boli činoherné divadlo, detské divadlo, divadlo hrané deťom, tiež divadlo mladých a do poslednej kategórie sa zaradili iné divadelné predstavenia, ako pantomíma alebo divadlo poézie. Ukázať, čo vedia, a pokúsiť sa vyhrať prišli divadelné súbory z Popradu, Svitu, Vysokých Tatier, ale i z Kežmarku, Levoče, Spišskej Belej či Spišskej Starej Vsi, samozrejme, nechýbali ani domáci divadelníci priamo zo Šuňavy.

Víťazi postupujú do krajských súťaží

Víťazi v každej kategórii postupujú ďalej do krajských súťaží. V oblasti detského divadla ide o súťaž v Stropkove, ktorá sa bude konať 18.apríla, a víťazi ostatných kategórií na odporúčanie poroty postupujú na Krajskú scénickú žatvu. Tá sa bude konať 26.- 27.apríla v Levoči a usporiadateľom bude opäť Podtatranské osvetové stredisko z poverenia Prešovského samosprávneho kra­ja.

„Týmto sa skutočne môžeme pochváliť. Každoročne ide o prehliadku veľkého množstva súborov a ešte väčšieho počtu účinkujúcich. A my sme veľmi radi, že nie sme odkázani na to, že niektoré iné okresy a kraje majú dajme tomu len jeden divadelný súbor a ten musia rovno posielať na krajskú prehliadku. To im skutočne nezávidíme. My tu totižto môžeme urobiť sito a potom aj tá úroveň je možno vyššia ako v iných okresoch. Sme hrdí na to, že vieme aj za málo peňazí urobiť veľa muziky,“ s úsmevom vysvetľuje Havlík.

O tom, ktoré súbory tak nakoniec do krajských kôl postúpia, rozhodovala trojčlenná porota. Jej predsedu, ktorý vyberal víťazov vo všetkých predchádzajúcich dvadsiatich ročníkoch, však z dôvodu ospravedlnenej neúčasti zastúpila mladá doktorandka.

Kvantita prevýšila kvalitu

„Keby som mal porovnávať minulý rok s týmto rokom, tak by to bolo dosť zložité, pretože každý rok je tu niečo zaujímavé, niečo menej zaujímavé a tak je to aj tentokrát. Niektoré predstavenia nás prekvapili svojou kvalitou, niektoré nás, naopak, zaskočili a, žiaľ, prekvapili v tom negatívnejšom zmysle. Zatiaľ sme však len v polovici súťaže, tak to ešte nechcem dopredu hodnotiť. Uvidíme,“ premýšľa nad predvedenou kvalitou účinkujúcich predseda poroty Dušan Krnáč.

To, že tento ročník nepatril medzi tie najzaujímavejšie, čo sa podaných výkonov a samotných hier týka, potvrdil aj garant festivalu: „Tento rok je to skôr o kvantite. O kvalite nemôžem hovoriť, keďže sme ešte nevideli všetko a nechcem podceniť súbory, ktoré sa ešte nepredstavili. Niečo mimoriadne dobré sme videli už včera, to skonštatovala aj porota, a uvidíme, čo prinesie ďalší priebeh prehliadky. Nechcem robiť predčasné závery, možno sa tá kvalita zlepší a sitom prejdú také súbory, ktoré nám na krajskej prehliadke nieže nebudú robiť hanbu, ale naopak, budú nám robiť veľkú česť,“ uzatvára Havlík.

Výsledky súťažnej prehliadky Divadená Šuňava 2013 si môžete pozrieť TU.

Tri dni v divadle: Divadelná Šuňava tento rok s rekordnou účasťou
1
Galéria
divadelná šuňava 2013
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM