Martin Sýkora Správy

V stredu začal Made in Slovakia: Festival zaplnil popradské námestie

Festival, ktorý má byť o Slovensku, slovenských výrobcoch a výrobkoch sa pod Tatrami koná už po piaty krát. Organizátori sa snažia vždy priniesť niečo nové.

Ilustračný obrázok k článku V stredu začal Made in Slovakia: Festival zaplnil popradské námestie
Zdroj: Dnes24.sk

V Poprade sa začal v stredu piaty ročník festivalu Made in Slovakia, ktorého hlavným cieľom je dať priestor miestnym výrobcom. Potrvá do soboty 6. augusta a prezentuje sa na ňom takmer 120 vystavovateľov, remeselníkov a gastroprevádzok z celého Slovenska.

Na festivale len slovenské výrobky

„Dali sme si záležať na tom, že sa každý jeden výrobca musel preukázať originalitou a certifikátom, že jeho výrobok je domáci alebo slovenský. Nemal by tu byť žiaden vystavovateľ, ktorý nakúpil tovar v nejakom veľkosklade a prišiel ho predávať,“ vysvetlil Ondrej Kavka z Občianskeho združenia Pre mesto, ktoré celé podujatie organizuje. Ľudia na festivale nájdu slovenské vína, domáce jedlá či pivovary. „V tomto roku sa nám podarilo dostať na festival aj tradičné jedlo drevorubačov, ktorým sú párance,“ povedal Kavka.

Prilákať má rozmanitosť

Okrem potravinárskych výrobkov tu návštevníci nájdu aj rôznych remeselníkov či výrobcov odevov a módnych doplnkov. Tento rok je festival zameraný na prezentáciu včelárov z Hornádskej doliny. Ako uviedol Kavka, druhým spestrením budú umeleckí rezbári pod vedením Martina Bakoša, ktorý každoročne stavia Tatranský ľadový dóm na Hrebienku či vyrezáva drevené medvede, ktoré sa v tejto tatranskej lokalite tiež nachádzajú. „Každý rok budeme vyrezávať zvieratá, ktoré po festivale umiestnime do niektorej z materských škôl v Poprade,“ vysvetlil Kavka.

PREČÍTAJTE SI AJ: Made in Slovakia: Po Talianoch si na svoje prídu aj Slováci

Okrem slovenských výrobkov aj slovenskí účinkujúci

Organizátori pre účastníkov festivalu pripravili i sprievodný kultúrny program. „Vyskladali sme ho pre všetky vekové kategórie, aby si každý našiel niečo, čo ho zaujíma,“ uviedol Kavka. V stredu na Námestí sv. Egídia vystúpil spevák Majk Spirit, vo štvrtok 4. augusta sa o 18:00 hod. predstavia Kandráčovci, po nich od 20:00 hod. vystúpi skupina Iné Kafe. V piatok 5. augusta od 18:00 hod. si budú môcť návštevníci podujatia vypočuť popradskú kapelu Vetrofka a po nej sa predstaví skupina Heľenine oči. Kultúrny program bude od stredy do piatka vždy od 21:00 hod. uzatvárať koncert kapely Prešporskí junáci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM