Martin Sýkora Správy

Víkend v duchu záchranných akcií: Tatry skúšali najmä zahraničných návštevníkov

Horskí záchranári sa nezastavili ani počas uplynulého víkendu. Zachraňovali hlavne cudzincov, ktorí si ublížili pri zdolávaní tatranských výziev.

Ilustračný obrázok k článku Víkend v duchu záchranných akcií: Tatry skúšali najmä zahraničných návštevníkov
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Sobota s nedeľou patria v Tatrách k najnavštevo­vanejším dňom. Aj preto sú úrazovosť a počet záchranných akcií počas víkendov veľmi frekventované.

Vyčerpaná turistka

V nedeľňajších večerných hodinách kontaktovala záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) recepcia Sliezskeho domu s informáciou o vyčerpanej turistke, ktorá zostupuje zo Zadného Gerlachu, ale pre vyčerpanosť už nedokáže ďalej pokračovať. Záchranári požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) o súčinnosť. „Vyčerpanú českú turistku sa podarilo zo vzduchu rýchlo lokalizovať a následne bola za pomoci palubného navijaka záchranárom HZS 39-ročná turistka spolu so svojim kolegom vyprostená zo steny Zadného Gerlachu a letecky transportovaná na Slieszky dom,“ informovali horskí záchranári prostredníctvom operačného dispečingu. Následne všetci pokračovali terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca, kde bola záchranná akcia ukončená.

PREČÍTAJTE SI AJ : Príbeh so smutným koncom: Turistu už našli mŕtveho

Poľské duo zablúdilo

V podvečerných hodinách taktiež v nedeľu požiadala poľská dvojica záchranárov HZS prostredníctvom tiesňovej linky „112“ o pomoc. Pri zostupovaní z Východného Mengusovského štítu zablúdili a následne sa dostali do exponovaného terénu, v ktorom nevedeli samostatne pokračovať. Aj v tomto prípade záchranári HZS požiadali VZZS o súčinnosť. „Na palubu vrtuľníka nastúpili na heliporte dvaja záchranári HZS. Po vizuálnej lokalizácii uviaznutej dvojice boli na mieste pomocou palubného navijaka vysadení záchranári HZS a následne boli 31-ročný turista a 26-ročná turistka vyprostení a letecky transportovaní na Popradské pleso, odkiaľ pokračovali terénnym vozidlom HZS do Starého Smokovca,“ konštatovali horskí záchranári.

PREČÍTAJTE SI AJ : Neúspešná záchranná akcia: Turistu sa už nepodarilo zachrániť

Uviaznutý turisti v masíve Prostredného hrotu

Záver víkendu sa vypomstil aj Slovákom. V poobedňajších hodinách v nedeľu požiadali dvaja slovenskí turisti záchranárov HZS o pomoc. Pri zostupovaní z Prostredného hrotu zle zvolili zostupovú trasu a dostali sa do exponovaného terénu. Uviazli v juhozápadnej stene v nadmorskej výške približne 2000 m.n.m. Záchranári okamžite požiadali o technický zásah posádku VZZS, ktorá pri medzipristátí na heliporte v Starom Smokovci zobrala na palubu vrtuľníka dvoch záchranárov HZS, a následne pokračovala za uviaznutými turistami do Veľkej Studenej doliny.

„Pri uviaznutých boli vysadení záchranári HZS, ktorí pripravili obidvoch turistov na vyprostenie zo steny. Postupne boli turisti za pomoci palubného navijaka vyprostení zo steny a letecky transportovaní do Starého Smokovca,“ vysvetlili zásah záchranári.

PREČÍTAJTE SI AJ : Tragédia v Tatrách: Pri Žabích plesách vyhasol život českého turistu

Nevydarený prvovýstup

Včera požiadal aj ďalší slovenský horolezec záchranárov HZS o pomoc. Pri pokuse o prvovýstup horolezeckou cestou na Batizovský štít si pri páde privodil poranenie dolnej končatiny v oblasti členka. „Za pomoci svojho spolulezca sa dostal ešte pod stenu, ale zranenie mu nedovolilo samostatne zostupovať,“ ozrejmili situáciu záchranári, ktorí aj v tomto prípade spolupracovali s posádkou VZZS. „Na mieste boli za pomoci navijaka vysadení záchranár HZS a lekár VZZS, ktorí poskytli pacientovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ dodali záchranári. Pacient bol následne letecky transportovaný do popradskej nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

Napriek viacerým zásahom sa dá uplynulý víkend v slovenských veľhorách považovať za úspešný. Aj keď nie v plnom zdraví, ale živí sa dostali z hôr všetci návštevníci Vysokých Tatier.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM