Monika Gécziová Samospráva

Vodiči, v Poprade rátajte s vyššími cenami parkovného: Upraví sa aj časový harmonogram

Od 2. mája tohto roka sa na území mesta Poprad musia vodiči pripraviť na zvýšené ceny parkovného. Okrem toho sa zmenia aj časy spoplatneného parkovania. Bezplatné letné parkovanie sa zruší úplne.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, v Poprade rátajte s vyššími cenami parkovného: Upraví sa aj časový harmonogram
Zdroj: TASR

Zmeny v rámci parkovania na mestom prevádzkovaných parkovacích plochách v centre a v jeho okolí schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade na svojom štvrtkovom zasadnutí. Tie sa dotknú ako cien parkovného, tak i časového harmonogramu. Do platnosti vstúpia 2. mája.

„Rozhodli sme sa upraviť ceny parkovného, nakoľko nebolo menené už desať rokov a patrí medzi najlacnejšie na Slovensku. Povedal by som však, že sa zvýšia len kozmeticky“ vysvetlil riaditeľ Správy mestských komunikácií v Poprade Peter Fabián s tým, že napríklad v zóne 1, kde doteraz stála hodina parkovania 0,80 eura, to po novom bude jedno euro a pribudne aj možnosť polhodinového plateného parkovania.

„V zóne 2 sa zvýši cena z 0,50 na 0,60 eura a rovnako tak aj na kaskádovom parkovisku pri nemocnici a na Tatranskom námestí, kde sa zároveň skráti doba bezplatného parkovania z dvoch hodín na jednu. To platí aj pre parkovisko na Baníckej ulici,“ vymenoval zmeny v rámci cien a dĺžky bezplatného parkovania Fabian.

Dôvodom zvyšovania cien sú, podľa slov Kristíny Horákovej, vedúcej oddelenia výstavby na Mestskom úrade v Poprade rastúce náklady na údržbu a správu parkovísk: „Aktuálna výška parkovného nezodpovedá tomu, čo by sme parkujúcej verejnosti chceli priniesť, a to je zvýšenie štandardu, lepšia údržba, modernizácia parkovacieho systému a podobne.“

Zdroj: Dnes24.sk

Okrem zvyšovania cien parkovného sa Popradčania i návštevníci mesta musia tiež rozlúčiť s letným parkovaním zadarmo. Preto kým doteraz bolo parkovanie na vyhradených parkoviskách od polovice júna do polovice septembra bezplatné, počnúc týmto rokom sa to zmení. Upraví sa aj dĺžka bezplatného parkovania v čase Vianoc, kedy v meste zaparkujeme zadarmo už len od 20. decembra do 1. januára vrátane. „Mení sa aj čas spoplatnenia parkovania počas celého roka, a to od 8:00 do 18:00 hodiny, pričom doteraz to bolo do 16:00 hodiny,“ konkretizovala Horáková.

Mesto k tomuto kroku pristúpilo z viacerých dôvodov. Podľa Fabianových slov, napríklad v centre mesta až 90 % parkovacích miest zaberali autá tunajších obchodníkov a návštevníci, ani domáci obyvatelia už zaparkovať nemali kde. „Dostali sme tiež sťažnosti od Popradčanov, ktorí si zakúpili ročné parkovacie karty a napriek tomu sa na parkovacie miesto veľakrát nedostali“ zdôvodnil riaditeľ správy mestských komunikácií a dodal, že zároveň sa mierne zvýšia aj ceny týchto ročných parkovacích kariet.

Podľa slov poslanca Igora Wzoša by však mesto malo pristúpiť k ešte radikálnejšiemu riešeniu a spoplatniť všetky parkovacie miesta v meste. „Malo by sa to spoplatniť aj na sídliskách. Sám vidím, koľko je tam áut s cudzími značkami, ktoré zaberajú parkovacie miesta a ničia tam cesty. A my z nich nemáme podielové dane. Možno by bolo treba prehodnotiť, že na sídliskách, kde máme naozaj veľké problémy, by bolo prvé auto viazané na trvalý pobyt a vlastníctvo nehnuteľnosti za jedno euro, druhé napríklad za 50 eur a tretie aj za 500, lebo to je už vysoký nadštandard,“ vysvetlil Wzoš s tým, že výťažok z takto získaných zdrojov by mesto malo investovať do parkovacích domov a zlepšiť tak podmienky tým, ktorí tu majú trvalý pobyt.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM