Rôzne

Aplikácia, ktorá privolá pomoc: Kežmarok sa ňou pýši ako prvý na Slovensku

Mobilnú aplikáciu, ktorá zvýši pocit bezpečia a pomôže v núdzi, majú ako prví na Slovensku Kežmarčania. Vďaka nej si privolajú pomoc či ohlásia nehodu alebo požiar.

Ilustračný obrázok k článku Aplikácia, ktorá privolá pomoc: Kežmarok sa ňou pýši ako prvý na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

„Kežmarok je prvým mestom na Slovensku, ktoré ponúka takúto službu. Jednou z priorít mesta je zvyšovanie bezpečnosti občanov, preto sme potrebovali vytvoriť aplikáciu, vďaka ktorej sa môžu občania cítiť bezpečnejšie a komfortnejšie. Aplikáciu si môžu občania stiahnuť cez internet jednoduchými krokmi a bezplatne. Použiť ju môžete na území mesta Kežmarok a tiež v katastri nášho mesta,“ predstavil zámer mesta primátor Ján Ferenčák.

Aplikácia MSP SOS je funkčná pre všetky operačné systémy mobilných telefónov, teda pre iPhony i Androidy. Pre funkčnosť je potrebný prístup k internetu buď cez WIFI pripojenie alebo mobilné dáta. Pri inštalácii musí používateľ povoliť lokalizáciu. Nutná je aj registrácia s uvedením mena, priezviska a telefónneho čísla. V prípade zneužívania tejto aplikácie hrozí dotyčnému zablokovanie.

Vývojárom mobilnej služby je slovenská spoločnosť TSS Group. „Poplach sa automaticky spustí po stlačení tlačidla MSP SOS. Na monitore mestskej polície sa ukáže poloha občana v núdzi a ak je osoba v zábere kamier, tak ju zameria aj kamera,“ povedal technický riaditeľ spoločnosti Ondrej Sokol.

Aplikácia, ktorú nájdete na Google Play aj v App Store ponúka tlačidlo SOS, po ktorého stlačení mobil okamžite vyšle zvukový signál na Mestskú políciu v Kežmarku spolu s registrovanými údajmi. Hliadka lokalizuje miesto, kde sa dotyčná osoba v núdzi nachádza. „Kamera sa po prijatí signálu automaticky zameria smerom, odkiaľ podnet prichádza a policajt môže sledovať dianie na mieste. Ďalšie riešenie situácie už bude v rukách hliadky mestskej polície,“ vysvetľuje Zuzana Šlosárová z Oddelenia komunikácie, propagácie a regionálneho rozvoja na Mestskom úrade v Kežmarku.

Ako dodáva, užívatelia aplikácie môžu použiť aj tlačidlo „Pocit tiesne“ v prípade, že im nehrozí reálne nebezpečenstvo, ale ho len predpokladajú. Po stlačení tlačidla kamera zameria svoju pozornosť na osobu v núdzi a začne ju sledovať, pričom štandardne to trvá jednu minútu. Okrem toho má aplikácia aj tlačidlo vytvorenia hlásenia, slúži na ohlásenie vandalizmu, dopravnej nehody, požiaru, či výtržníctva. Využiť sa dá aj možnosť vlastného textu, ak ide o inú špecifickú situáciu.

„Aplikácia bola vyvinutá pre mestskú políciu mesta Kežmarok ako pilotný projekt a občania si ju môžu stiahnuť bezplatne,“ dodala Šlosárová.

foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Kežmarok
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM