Bola by škoda na ne zabudnúť: 5 špecialít starých mám spod Tatier, ktoré stále chutia
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Tatrami.
Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu.
Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia.
Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy pod Tatrami.
Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu.
Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.
Pôstna polievka
SUROVINY: 500 g zemiakov, 300 g kyslej kapusty, 100 g masla alebo oleja, 100 g hladkej múky, 1 vajce, 3 lyžice hrubej múky, soľ, korenie a cesnak
POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a dáme variť do hrnca. Vodu so zemiakmi osolíme. Z vajíčka a múky si urobíme mrveničku (haluštičky). Do skoro uvarených zemiakov pridáme kyslú kapustu. Povaríme a neskôr pridáme zápražku a mrveničku. Varíme, pokiaľ polievka nezačne vrieť. Na záver dochutíme pretlačeným cesnakom, posolíme, okoreníme.
Kuľaša
SUROVINY: 700 g zemiakov, hladká múka, maslo, slaninka, cibuľa, kyslé mlieko
POSTUP: Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky nescedíme, ale popučíme aj s vodou. Do zmesi nasypeme hladkú múku tak, aby vznikla polohustá kaša, ktorú necháme prevrieť. Nalejeme na tanier a v strede urobíme jamku, kde nalejeme maslo a slaninku s cibuľou. Podávame s kyslým mliekom.
Recepty na Zeleninovú placku, Tekvicu podľa starej mamy a Moskoľ nájdete v pokračovaní článku na 2. strane!