Ľubomír Hudačko Správy

Bola by škoda na ne zabudnúť: 5 špecialít starých mám spod Tatier, ktoré stále chutia

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Tatrami.

Ilustračný obrázok k článku Bola by škoda na ne zabudnúť: 5 špecialít starých mám spod Tatier, ktoré stále chutia
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu.

Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia.

Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy pod Tatrami.

Zeleninové placky

SUROVINY: 500 g miešanej zeleniny, 150 g mäkkej salámy, 2 lyžice ovsených vločiek, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 160 g polohrubej múky, soľ, olej

POSTUP: Osolenú zeleninu dusíme do mäkka. Keď je uvarená, tak ju necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju so salámou nadrobno pokrájame. V mlieku rozšľaháme žĺtky, primiešame múku, 2 lyžice oleja a podľa chuti soľ. Postupne pridáme zeleninu, vločky, salámu a z bielkov tuhý sneh. Z tejto zmesi robíme naberačkou malé placky a na rozpálenom oleji opečieme z obidvoch strán. Podávame napríklad s varenými zemiakmi.

Tekvica podľa starej mamy

SUROVINY: 1 veľká tekvica, 800 g zemiakov, maslo, 4 vajcia, 250 ml mlieka, 200 g mäkkej salámy alebo klobásy, soľ, olej, čerstvý kôpor, mleté čierne korenie, cibuľa

POSTUP: Tekvicu očistíme a pokrájame na plátky. Ošúpané zemiaky, ktoré tiež pokrájame na plátky. Pekáč potrieme maslom, rozložíme naň polovicu zemiakov, osolíme ich, dáme na ne vrstvu tekvice, osolíme a okoreníme. Na tekvicu nasypeme posekaný kôpor, cibuľu a salámu. Na to rozložíme zvyšok tekvice, potom vrstvu zemiakov. Vrch osolíme, polejeme olejom, maslom a dáme do rúry. Pred dopečením zmes polejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajíčka. Dopečieme do chrumkava.

Moskoľ

SUROVINY: 2 kg zemiakov, 1 kg polohrubej múky, 1 vajce, vodu, soľ

POSTUP: V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske, aby bolo hrubé 2 cm. Cesto dáme piecť na teplú liatinovú dosku. Po 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.

ilustračné foto

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM