Bola by škoda na ne zabudnúť: 5 špecialít starých mám spod Tatier, ktoré stále chutia
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, pod Tatrami.

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu.
Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia.
Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy pod Tatrami.
Zeleninové placky
SUROVINY: 500 g miešanej zeleniny, 150 g mäkkej salámy, 2 lyžice ovsených vločiek, 4 vajcia, 200 ml mlieka, 160 g polohrubej múky, soľ, olej
POSTUP: Osolenú zeleninu dusíme do mäkka. Keď je uvarená, tak ju necháme vychladnúť. Po vychladnutí ju so salámou nadrobno pokrájame. V mlieku rozšľaháme žĺtky, primiešame múku, 2 lyžice oleja a podľa chuti soľ. Postupne pridáme zeleninu, vločky, salámu a z bielkov tuhý sneh. Z tejto zmesi robíme naberačkou malé placky a na rozpálenom oleji opečieme z obidvoch strán. Podávame napríklad s varenými zemiakmi.
Tekvica podľa starej mamy
SUROVINY: 1 veľká tekvica, 800 g zemiakov, maslo, 4 vajcia, 250 ml mlieka, 200 g mäkkej salámy alebo klobásy, soľ, olej, čerstvý kôpor, mleté čierne korenie, cibuľa
POSTUP: Tekvicu očistíme a pokrájame na plátky. Ošúpané zemiaky, ktoré tiež pokrájame na plátky. Pekáč potrieme maslom, rozložíme naň polovicu zemiakov, osolíme ich, dáme na ne vrstvu tekvice, osolíme a okoreníme. Na tekvicu nasypeme posekaný kôpor, cibuľu a salámu. Na to rozložíme zvyšok tekvice, potom vrstvu zemiakov. Vrch osolíme, polejeme olejom, maslom a dáme do rúry. Pred dopečením zmes polejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajíčka. Dopečieme do chrumkava.
Moskoľ
SUROVINY: 2 kg zemiakov, 1 kg polohrubej múky, 1 vajce, vodu, soľ
POSTUP: V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske, aby bolo hrubé 2 cm. Cesto dáme piecť na teplú liatinovú dosku. Po 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.
ilustračné foto