Monika Vengrínová Rôzne

Ľudia si svoje užili aj pri Kežmarku: Na zem sa rútili krúpy veľké ako pingpongové loptičky!

Silná prietrž, ktorá v stredu podvečer zasiahla náš región, napáchala na viacerých miestach veľké škody. Vytopené pivnice, domy i výťahy, rozbité strechy a autá...

Ilustračný obrázok k článku Ľudia si svoje užili aj pri Kežmarku: Na zem sa rútili krúpy veľké ako pingpongové loptičky!
Zdroj: Dnes24.sk

V Poprade narobila búrka problémy aj obyvateľom bytových domov na sídliskách. 37 výjazdov energetikov pre poruchy elektriny a ďalšie pre problémy s výťahmi. Na sídlisku Juh museli technici dokonca zasahovať aj po údere bleskom.

Na nohách boli aj popradskí hasiči, ktorí mali viacero výjazdov predovšetkým k zatopeným pivniciam, ale i parkoviskám, či dokonca ratovali aj miestnu lekáreň.

Prvá jarná búrka potrápila aj obyvateľov obce Vlkovce v Kežmarskom okrese, kde sme vás o škodách, ktoré tu napáchala, už informovali. Počasie tu vyčíňalo dokonca dvakrát. Starosta obce Ján Kalata podľa najnovších informácií potvrdil, že na štrnástich domoch krúpy veľké ako pingpongové loptičky prederavili eternitové strechy a niektoré sú úplne zničené. „Ľudia majú za sebou náročnú noc, hlavne tí, čo mali porozbíjané strechy, všetci sa báli, aby neprišla ďalšia búrka. Škody sa odstraňovali ešte aj v noci, ľudia si najmä celtami zakrývali domy, aby im viac nenapršalo dovnútra,“ priblížil starosta.

Prvá vlna búrky prišla okolo 16.00 hodiny, po nej nasledovala ďalšia zhruba o dve hodiny. „Búrka prišla naraz a hneď padal ľadovec, rozbilo mi strechu a voda potom zaliala celú chodbu,“ uviedla so slzami v očiach staršia Vlkovčanka, ktorá si na takúto smršť v obci nepamätá. Krúpy jej zničili asi polovicu strechy.

Okrem domov poškodila búrka aj miestne multifunkčné ihrisko, ktoré zavalilo bahno a krúpy zničili aj stodoly a skleníky. Niektorí obyvatelia Vlkoviec majú aj popraskané okná a kapoty na autách. Jednu stodolu úplne odplavila voda. Škody voda spôsobila aj na poliach. Podľa starostu potrvá ešte dlho, kým dajú v obci všetko do poriadku. „Objednali sme kontajnery, aby sa poškodené strechy mohli rovno vyhadzovať, bager odpratáva bahno z ciest a naši pracovníci čistia kanále od nánosov,“ doplnil Kalata, ktorý je vo funkcii len pár mesiacov a táto situácia bola pre neho veľmi veľká zaťažkávacia skúška. V obci dnes ešte naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM