Ľubomír Hudačko Správy

Medvede, veveričky, vlci či ježkovia: V Poprade môžeme ZBLÍZKA vidieť lesné zvieratá, FOTO

V Podtatranskom múzeu v Poprade sa v jednej miestnosti stretlo množstvo zvieratiek. A teraz ich je možné vidieť všetky spolu.

Ilustračný obrázok k článku Medvede, veveričky, vlci či ježkovia: V Poprade môžeme ZBLÍZKA vidieť lesné zvieratá, FOTO
6
Galéria

Vo výstavnej sieni Podtatranského múzea v Poprade si svoj dočasný domov našlo viacero druhov zvierat. Informovala o tom Jana Pisarčíková na portáli VisitPoprad.sk.

Cieľom výstavy s názvom Žijú v lese je priblížiť návštevníkom zvieratá žijúce v okolí mesta Poprad.

Veveričky, ježkovia, medvede, vlky, ale aj líšky, či dokonca muflóny. V Podtatranskom múzeu v Poprade sa v jednej miestnosti stretlo množstvo zvieratiek.

Poznajú ich len z médií

„Poprad je výnimočné mesto. Je obkolesené krásnou prírodou, Vysokými a Belianskymi Tatrami i Kozími chrbtami. Všade tu žijú aj lesné živočíchy, ktoré sa na tejto výstave snažíme predstaviť. Návštevníci ich väčšinou poznajú skôr z médií pri správach o stretoch s medveďmi, či o jeleňoch, ktoré prichádzajú do intravilánu. Dávame návštevníkom možnosť vidieť zvieratká, ktoré žijú v lesoch na jednom mieste,“ povedala Zuzana Homolová pre VisitPoprad.sk, kurátorka a botanička Podtatranského múzea v Poprade.

V obore v Poprade – Kvetnici môžeme zblízka pozorovať aj muflóna lesného, vo voľnej prírode mimoriadne plachého prežúvavca, ktorého predkovia boli do našich končín privezení až z Korziky.

Hodnota je vysoká

„Nepredstavujeme vysokohorskohorské živočíchy, a preto návštevníci na výstave nenájdu kamzíka ani svišťa, ktorým bude venovaná samostatná výstava. Pozornosť môžu upriamiť na vzácne druhy vtáctva ako hlucháňa, ale tiež aj typických kráľov oblohy ako orlov a jastrabov. Poteší tiež pohľad na drobné veveričky či zajkov,“ povedala ďalej Homolová.

Niektoré z preparátov sú aj vyše sto rokov staré.

"Majú teda nielen dokumentačnú a vedeckú hodnotu, ale aj historickú. Sú dedičstvom predchádzajúcich múzeí – Karpatského a Tatranského múzea. Výpovedná hodnota preparátov je pritom veľmi vysoká,“ povedala.

A ako to na mieste vyzerá nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Lesné zvieratá v Poprade čakajú na návštevníkov
6
Galéria

Viac správ z Popradu a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM