Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Medzinárodný festival horských filmov je za dverami: Premietne filmy zo 16 krajín

Jeseň pod Tatrami už viac ako dve desaťročia patrí Medzinárodnému festivalu horských filmov. Obľúbená filmová prehliadka sa ako obvykle bude konať v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný festival horských filmov je za dverami: Premietne filmy zo 16 krajín
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok sa tradičné podujatie uskutoční v Poprade, v Kežmarku a v Spišskej Novej Vsi od 9. až 13. októbra. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová na utorkovej tlačovej konferencii potvrdila, že dohromady sa v programe predstaví 46 súťažných filmov zo 16 krajín a jeden nesúťažný.

Oscarový film

Súčasťou programu bude aj oscarový dokumentárny film Free Solo od režisérov Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyi, v hlavnej úlohe s Alexom Honnoldom. Zachytáva Alexa Honnolda, ako sa pripravuje zdolať cestu Freerider na El Capitan v Yosemitoch bez lana, bez istenia. „Distribútor ho nechcel dať do súťaže, tak sme ho zaradili do programu ako nesúťažný,“ uviedla Hámorová.

Okrem zahraničných budú môcť diváci vidieť aj sedem slovenských filmov. Porota v zložení Piotr Pustelnik z Poľska, Slovák Anton Pacek a Boris Hlaváček z Českej republiky bude tradične rozhodovať o cene Grand Prix a o ďalších oceneniach. Víťazov predstavia počas slávnostného vyhlásenia výsledkov festivalovej súťaže 13. októbra na mestskom úrade.

„Prihlásilo sa nám dohromady 110 snímok, napokon sme vybrali necelú polovicu. Pri výbere zaváži kamera, obsah, ale aj scenár, je niekoľko kritérií, ktoré zvažujeme. Výber bol naozaj ťažký,“ skonštatovala Hámorová, ktorá už má svojich favoritov.

V popradskom kine

Hámorová dodala, že v jednotlivých filmoch budú môcť diváci vidieť napríklad horolezecké výstupy na väčšie či menšie kopce a skaly, rýchlostné lezenie či príbehy zo života v horskom prostredí, o extrémnom lyžovaní, paraglidingu a aj o prechode Antarktídou.

„Dá sa povedať, že ten rozsah je veľký, z každej oblasti je niečo zaujímavé, prevažujú filmy z letného obdobia, aj v nich sa však objavuje sneh,“ upozornila Hámorová s tým, že premietať sa bude v popradskom Kine Tatran, na Mestskom úrade v Poprade, ďalšie premietania budú aj v Kine Iskra v Kežmarku a v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi.

Sprievodné akcie

Počas festivalu sú pripravené aj tri prednášky, predstaví sa nemecká horolezkyňa Ines Papert, ktorá bude prenášať spolu so slovinským lezcom Lukom Lindicom. Ďalšiu prednášku bude mať Piotr Pustelnik o dôchodku himalájistu a v neposlednom rade to bude Michal Sabovčík, ktorý návštevníkom predstaví Grónsko a nočné lezenie za severným polárnym kruhom.

Počas festivalu sa budú konať aj dve výstavy – Matúš Matava sa predstaví na mestskom úrade s výstavami Svetelné záznamy v krajine a Cyklus fotografických panorám. V obchodnom centre na námestí to bude výstava amatérskeho fotografa Vladimíra Šifru. „Sprievodným podujatím bude už tradične Slovenský pohár v boulderingu na začiatku Námestia sv. Egídia,“ uzavrela riaditeľka festivalu.

Sledujte nás aj na našom FacebookuInstagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Popradu a okolia.

Pozrite si aj, ako v Poprade zrekonštruovali frekventovaný podchod.

V Poprade zrekonštruovali frekventovaný podchod: ZÁBERY z miesta
5
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM