Správy

Na cintoríne vo Veľkej pribudlo 1 500 hrobových miest: Je tam aj spomienkový parčík, FOTO

Súčasťou novej časti sú klasické hroby s betónovou platňou, ďalší sektor je vyčlenený na tzv. zelené hroby a tiež urnový múrik.

Ilustračný obrázok k článku Na cintoríne vo Veľkej pribudlo 1 500 hrobových miest: Je tam aj spomienkový parčík, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Cintorín v popradskej mestskej časti Veľká rozšíria, v týchto dňoch ukončili prvú etapu projektu, v rámci ktorej pribudlo 1 570 hrobových mi­est.

Tlačil ich čas

„Starý cintorín má posledných zhruba 180 miest, takže naozaj nás čas tlačil, aby sme zrealizovali novú časť, ktorá má štyri etapy,“ zdôvodnil primátor Popradu Anton Danko.

Viac správ z Popradu:

Prvá etapa stála približne 470-tisíc eur, v rámci nej sa vybudovali prístupové pešie komunikácie napojené na staré chodníky. Súčasťou novej časti sú klasické hroby s betónovou platňou, ďalší sektor je vyčlenený na tzv. zelené hroby a tiež urnový múrik.

Spomienkový parčík

„Je tam aj bioklimatický záhon medzi urnovými skrinkami a celý areál je doplnený záhonmi a stromami. V strede celého areálu je aj spomienkový parčík s horizontálnym krížom, ktorý pozostáva z drevenej a betónovej časti, pričom drevená slúži ako lavička. V budúcnosti k nemu bude viesť aj krížová cesta,“ doplnila vedúca odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková.

Cieľom je vytvoriť čistý priestor, kde budú stanovené pravidlá, aby sa mesto vyhlo zbytočnej tvorbe odpadu a vytvorilo dôstojné miesto.

Cintorín vo Veľkej má zhruba 7-tisíc hrobových miest, po dostavbe všetkých štyroch etáp na ploche 90-tisíc štvorcových metrov smerom k diaľnici ich pribudne zhruba 5 500.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

„Je to veľké územie a je dosť zavodnené, takže ho musíme odvodňovať. Budeme pokračovať ďalej v odkupovaní pozemkov a príprave celého územia, do piatich rokov by sme to chceli kompletne ukončiť, uvidíme podľa toho, ako sa nám bude dariť nájsť finančné prostriedky. V tomto prípade nemôžeme vyvlastňovať pozemky, čo je škrt cez rozpočet, hoci ide o verejnoprospešnú stavbu,“ dodal Danko s tým, že celkové náklady dosiahnu približne 3,2 milióna eur.

Dostavba 2 mesiace

V súčasnosti sa v hornej časti cintorína buduje aj nové parkovisko, kde vznikne 51 parkovacích mi­est.

Okrem nich sa postaví nová prístupová komunikácia, odlučovač ropných látok, oplotenie, stojisko na polopodzemné kontajnery na komunálny a triedený odpad.

Doplní sa tiež verejné osvetlenie aj výsadba stromov a kríkov. Po dostavbe, ktorá potrvá takmer dva mesiace, bude v areáli cintorína k dispozícii celkovo 125 miest. Vysúťažená cena za parkovisko je takmer 335-tisíc eur.

ilustračné foto

Objektívom: Zábery na vynovený cintorín vo Veľkej
3
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM