Šport

Na skokanský mostík na Štrbskom Plese vybehla tisícka bežcov: Na vrchole aj romantika so zásnubami

Druhý ročník extrémneho výbehu na veľký skokanský mostík na Štrbskom Plese Red Bull 400 priniesol i niekoľko zaujímavostí. Účastníci boli svedkami rekordov, zásnub, výbehu s 21 kilogramovou záťažou či parádneho výkonu najstaršieho 69-ročného bežca.

Ilustračný obrázok k článku Na skokanský mostík na Štrbskom Plese vybehla tisícka bežcov: Na vrchole aj romantika so zásnubami
6
Galéria
Zdroj: Redbull

Štyristo drsných metrov v prudkom kopci stálo bežcov veľa odhodlania a zaťaté zuby. Dostať sa až na vrchol nebolo pri 140-metrovom prevýšení a mokrom zablatenom povrchu vôbec jednoduché. To však nikoho neodradilo a na trati padli rekordy. Najlepším časom v ženskej kategórii bodovala Slovenka Martina Bellušová (4:52,9 min.). V mužskej kategórii všetkých súperov vo finále predbehol český bežec Tomáš Maceček (3:38,2 min.), ktorý zároveň stanovil aj nový rekord na Štrbskom Plese. Informovala o tom Monika Viňanská z komunikácie Red Bull.

Ako ďalej uviedla, pre Tomáša Macečka to bola celková štvrtá účasť na Red Bull 400, pričom minulý rok skončil v Tatrách druhý a tento rok si už prišiel po svoje prvé víťazstvo. „Dnes mi to sadlo! Aj keď sa mi pred pretekmi do toho veľmi nechcelo. Je to skvelý pocit byť na stupienku víťazov. A bol to skvelý pocit byť hore vo finále prvý,“ tešil sa Tomáš. Víťazka medzi ženami Martina Bellušová sa na preteky registrovala iba v piatok, deň pred pretekmi, takže jej účasť bola spontánna: „Mám rada beh do vrchu, ide mi to s prevýšením lepšie ako na rovine. Toto vyzeralo ako niečo pre mňa. Ale to, že skončím na prvom mieste, to by sa mi ani neprisnilo!“

Na Štrbskom Plese sa stretla tisícka účastníkov z celého Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Poľska, Srbska, Holandska a Veľkej Británie. Muži, ženy, štafety. Tatranskú výzvu si po prvýkrát vyskúšal aj slovenský dakarista Štefan Svitko. Strmú trať skokanského mostíka si vybehol ako jednotlivec, ale aj v štafete s kamarátmi – jazdcami, s ktorými skončili na celkovom druhom mieste: „Týchto 400 metrov bolo asi najťažších v mojom živote! Ale musím povedať, že som so 43. miestom spokojný. Rovnako sme s chalanmi spokojní aj so štafetou, ale hlavne prekvapení! Nečakali sme to, mysleli sme, že budeme štvrtí alebo tretí,“ zhodnotil svoju premiéru v behu Štefan.

„Na trati si účastníci aj diváci užili aj trocha romantiky, kedy boli svedkami zásnub dvojice na vrchole mostíka, ktorá sa na týchto pretekoch stretla minulý rok. A prekvapili aj frajeri mostíka, medzi ktorých rozhodne patril hasič Milan Vyhlídal. Ten si takmer celú dĺžku vybehol s 21 kg výstrojom,“ prezradila Viňanká s tým, že ďalší, ktorí si vyslúžil obdiv, bol Peter Imrich. Ten bol najstarším, 69-ročným účastníkom pretekov. „Na Štrbské Pleso prišiel v sobotu ráno bez toho, že by plánoval účasť. Zaregistroval sa priamo na mieste a svojich 400 metrov vybehol za 8 minút,“ ozrejmila Viňanská a dodala, že preteky Red Bull 400 potvrdili svoju náročnosť a strmosť. Vysoké Tatry zase ukázali nevyspytateľnosť počasia, ktoré sa dokáže zmeniť niekoľkokrát v priebehu dňa. A účastníci, tí dokázali, že trať vedúcu na veľký skokanský mostík si môžete odbehnúť v rekordnom čase, s extra ťažkým výstrojom a v akomkoľvek veku.

Zdroj: Redbull
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM