Kultúra

Operné gala v Kežmarku opäť pomáhalo: Tisícky eur poputujú rodinám s ťažko chorými detičkami

Už po šiestykrát sa v Kežmarku konal benefičný koncert, ktorý pomohol rodinám s deťmi bojujúcimi so zákernou chorobou.

Ilustračný obrázok k článku Operné gala v Kežmarku opäť pomáhalo: Tisícky eur poputujú rodinám s ťažko chorými detičkami
10
Galéria
Foto: Zdenko Hanout

V Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku (pamiatka UNESCO) sa v nedeľu 25. augusta 2019 uskutočnil šiesty ročník jedinečného operného galakoncertu so silným posolstvom ľudskosti. Operní umelci vystúpili bez nároku na honorár zo vstupného a venovali ho na benefičný účel. Záštitu nad koncertom prevzala slávna Edita Gruberová. Informoval o tom Ľudovít Vongrej, producent občianskeho združenia popularizujúceho operné umenie Opera Slovakia.

Ako ďalej dodal, hlavnou hviezdou večera bol renomovaný sólista Opery SND Peter Mikuláš. Spolu s ním účinkovaním na benefičnom koncerte svoju veľkorysosť prejavili štyria mladí umelci Peter Malý, sólista opery Juhočeského Divadla v Českých Budějoviciach, Myroslava Havryliuk, sólistka Opery Štátneho divadla Košice, ktorá zastúpila pôvodne ohlásenú a zo zdravotných dôvodov náhle indisponovanú Alenu Kropáčkovú. Zástupcami najmladšej speváckej generácie boli poslucháči VŠMU Renata Bicánková a Dávid Harant. Dvaja z nich – Peter Malý a Renata Bicánková sú žiakmi Petra Mikuláša. Umelci vystúpili s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Štátneho divadla Košice.

"Operné gala v Kežmarku má svoju silnú umelecko-ľudskú atmosféru, svojich skalných fanúšikov a každoročne naň prichádza čoraz viac divákov. Kežmarok žije kultúrou, a ako sme zistili, na galakoncert nám prichádza veľmi vnímavé publikum, a tak spolu s dramaturgičkou Júliou Grejtákovou veľmi dôsledne zostavujeme každoročnú dramaturgiu. Záväzkom je pre nás aj záštita svetoznámej opernej divy Edity Gruberovej, takže zodpovedne pristupujeme k výberu účinkujúcich, dramaturgii i k organizácii koncertu,“ uviedol Vongrej.

Návštevníci koncertu si v tomto roku vypočuli árie z Dvořákovej Rusalky, Mozartovej Figarovej svadby i Čarovnej flauty. Od Verdiho zaznela známa ária z Rigoletta či Dona Carlosa a z francúzskej romantiky to boli Massenetov Werther, Bizetovi Lovci perál a Carmen. Túto pestrú opernú paletu doplnila piesňová tvorba Haydna, Mendelssohna-Bartholdyho, Gounoda či Dvořáka.

„K benefičnej spolupráci sme sa v tomto roku rozhodli osloviť organizáciu Dobrý anjel, ktorá sídli v Poprade, pozná svoj región, a vie, kto potrebuje akútnu finančnú pomoc. Naše občianske združenie malo na starosti kompletnú produkciu koncertu a Dobrý anjel zariadil benefičnú časť, čiže vybral beneficientov a prerozdeíl finančný dar,“ dodal Ľudovít Vongrej k dobročinnej myšlienke podujatia.

Celý výťažok z koncertu 4700 eur prerozdelí organizácia Dobrý anjel konkrétnym rodinám s deťmi z východného Slovenska, ktoré bojujú so zákernou chorobou. "Bol to veľký zážitok! Nádherný spev v čarovnej atmosfére a s benefičným pozadím – je niečo krajšie? Veľmi sa tešíme, že koncert mohli zažiť aj rodiny z Dobrého anjela. To, že účinkujúci vystúpili bez nároku na honorár je obdivuhodné, rovnako ako nadšenie organizátora. Za 10 rokov v charite som niečo také zažila po prvý raz. Celý výťažok z koncertu prerozdelíme medzi rodiny z Kežmarku a podtatranského regiónu, ktoré sú v Systéme pomoci dlhodobo a bojujú so zákernou diagnózou. Umenie im život nielen spríjemnilo, ale im ho aj uľahčí. Ďakujeme!“ uzavrela Ľudmila Kolesárová z organizácie Dobrý anjel.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM