Monika Gécziová Iné športy

Pitoňákovci z Popradu opäť majstri Slovenska v curlingu: Pod Tatry priviezli už deviaty titul

I napriek tomu, že finále bolo pre bratov Pitoňákovcov mimoriadne náročné, dokázali znovu zvíťaziť a po deviatykrát sa stať majstrami Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Pitoňákovci z Popradu opäť majstri Slovenska v curlingu: Pod Tatry priviezli už deviaty titul
Zdroj: Curling Club Poprad

V najvyššej súťaži odohrali v základnej časti družstvá zápasy dvojkolovým systémom každý s každým. Účasť v play-off, ktoré sa konalo 15. až 17. marca v Bratislave, si zabezpečili štyri najlepšie kolektívy. Medzi nimi opäť nechýbali ani popradskí hráči.

„Tohtoročné play-off bolo veľmi náročné. Najprv semifinálové zápasy proti bratislavským hráčom a následné finále proti Martinu. Pred finále sme si verili, nakoľko sa hrá na dva víťazné zápasy a v základnej časti sme s Martinom dvakrát zvíťazili. U úvode prvého finále sme ale urobili niekoľko drobných chýb, ktoré martinskí hráči využili, dostali sa do vedenia a to si udržali až do konca. V sérií sme tak prehrávali 0:1 a tento neúspech nám aj na začiatku druhého zápasu zväzoval ruky,“ vysvetlil František Pitoňák z Curling Club Poprad.

Ako ďalej uviedol, do polčasu sa stále nevedeli chytiť a polčasový výsledok 1:6 v ich neprospech neveštil do záverečných minút druhého finále nič dobré. Päťbodový rozdiel je totiž v curlingu už väčšinou neodvrátiteľný. Po prestávke však začali postupne, bod po bode znižovať náskok súpera, ktorý bol s blížiacim sa koncom zápasu stále pod väčším tlakom a čoraz nervóznejší.

Po krátkom oddychu prípravy na majstrovstvá Európy

„V infarktovom závere sme potvrdili, že skúsenosti, ktoré máme z medzinárodných zápasov hrajú v náš prospech,“ povedal najstarší z bratov Pitoňákovcov s tým, že v zápase napokon zvíťazili 7:6 a vyrovnali stav série na 1:1. V rozhodujúcom treťom zápase už bratia nenechali nič na náhodu a hneď na začiatku si vypracovali trojbodový náskok. „Aj keď sa súper snažil zo všetkých síl, ďalšiu drámu sme už nedovolili a náskok sme si až do konca zápasu udržali,“ prezradil Pitoňák.

Ako dodal, ide pre nich už o deviaty titul majstrov Slovenska, emócie po zápase však boli napriek tomu obrovské. „Som veľmi rád, že sme sa nevzdali ani za veľmi nepriaznivého stavu v druhom zápase a vďaka túžbe po titule sme dokázali aj nemožné,“ teší sa popradský curlingista, ktorého spolu s bratmi zaplnené tribúny v bratislavskej hale ocenili búrlivým potleskom.

A i napriek tomu, že tohtoročná sezóna finálovými zápasmi skončila, ako majstri Slovenska budú bratia s Curlig Club-u Poprad reprezentovať našu vlasť na novembrových majstrovstvách Európy vo švédskom meste Helsingborg. „Je to veľký záväzok, a preto po krátkom oddychu od curlingu, začneme letnú prípravu na ďalšiu sezónu,“ uzavrel František Pitoňák a so sklamaním dodal, že je škoda, že pripravovať sa nemôžu v domácich podmienkach pod Tatrami, nakoľko tu curlingové ihrisko stále absentuje.

Semifinále:

Poprad – 1.CC Bratislava 7:2, 13:5 – 2:0 na zápasy Martin – Stonehunters Bratislava 8:7, 6:8, 11:3 – 2:1 na zápasy

Finále:

Poprad – Martin 6:8, 7:6, 9:6 – 2:1 na zápasy

Zostava: Curling Club Poprad – súrodenci Pavol, František, Peter a Tomáš Pitoňákovci.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM