Dominika Pacigová Šport

Podtatranský polmaratón preveril zdatnosť bežcov: Bojovali aj o prestížny titul

Stovky bežcov sa stretli pod Tatrami, aby si zmerali sily. Na svoje si prišli milovníci dlhších, ale i kratších tratí, nordic walkeri aj deti.

Ilustračný obrázok k článku Podtatranský polmaratón preveril zdatnosť bežcov: Bojovali aj o prestížny titul
Foto: Martin Sýkora

Uplynulú sobotu odštartoval už štvrtý ročník Podtatranského polmaratónu. Podujatie spája mesto Poprad s mestom Svit a obcou Spišská Teplica. Podtatranský polmaratón a Primátorská desiatka boli vyvrcholením bodovej série Tatry v pohybe Prestige Tour, ktorá zahŕňa päť bežeckých pretekov. Súťažilo sa aj o tituly Bežecký kráľ a Kráľovná Tatier.

Ovládli najdlhšiu trať

Absolútnym víťazom 21 km dlhej trate sa stal Jozef Dubašák. „Keďže som chcel zvíťaziť a stať sa bežeckým kráľom Tatier, musel som odbehnúť polmaratón, ktorý nepatrí medzi moje obľúbené trate,“ skonštatoval víťaz polmaratónu, za ktorým dobehol Marián Zimmermann a tretie miesto si v celkovom poradí odniesol Roman Švarc. Jozef Dubašák si okrem zlatej medaily odniesol aj titul Bežecký kráľ Tatier. Patrícia Puklová, víťazka Podtatranského polmaratónu v kategórii žien, si titul po roku obhájila. Pri určovaní konečného poradia Tatry v pohybe Prestige Tour sa bežcom zrátali štyri najlepšie výsledky. „Každý z pretekov má tabuľku. Bežci dopredu vedia, koľko bodov je za určité miesto. Ak sú dve trate, dlhšia je lepšie bodovaná. Niektorí pretekári museli taktizovať na základe predbežného poradia,“ vysvetlila spoluorganizátorka podujatia Viera Halasová.

Foto: Martin Sýkora

Triumfovali na desiatke

Primátorskú desiatku ovládol Štefan Bachratý. V ženskej kategórii obsadila prvé miesto Holanďanka Manon Mensink. Na Slovensku pretekala prvýkrát. „Bolo horúco, ale prvé miesto ma veľmi teší,“ prezradila. Vlastnú 10 km dlhú trať, ktorá viedla zo Svitu do Popradu, mali nordic walkeri. Triumfoval Viktor Lapšanský. „Samozrejme, že nám teplo uberalo sily. S výkonom aj technikou som však spokojný,“ uviedol.

Zdroj: Dnes24.sk

Športový deň si užili všetci

Súťažilo sa aj o najšportovejšiu rodinu mesta Poprad. „Rodiny už štvrtý rok súťažia v jednoduchých disciplínach. Dôležitá je kooperácia a tímová práca. Nie je však dôležité zvíťaziť, ale nájsť si kamarátov,“ objasnil riaditeľ pretekov Mama, tato, športujte s nami Peter Procházka. Prvý septembrový deň si užívali mladší aj starší. „Cieľom všetkých pretekov je poskytnúť nielen športový, ale aj kultúrny program všetkým vekovým kategóriám,“ uzavrela Halasová.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM