Monika Vengrínová Rôzne Rôzne

Popradský zubár prehovoril o zaujímavých zážitkoch z práce: Spiaci pacienti aj rojnica na ihrisku!

Niekto by si možno povedal, že práca zubára je jednotvárna, no nasledujúci rozhovor vás presvedčí o opaku. Vyspovedali sme popradského stomatológa Juraja Králika, ktorý nám prezradil viac o svojej práci, o tom, s čím sa vo svojej praxi stretáva a poradí i to, ako sa o svoj chrup starať.

Ilustračný obrázok k článku Popradský zubár prehovoril o zaujímavých zážitkoch z práce: Spiaci pacienti aj rojnica na ihrisku!
Zdroj: Dnes24.sk

Juraj Králik po skončení vysokej školy praxoval u viacerých zubárov v našom okrese, chvíľu na to sa však postavil na vlastné nohy a otvoril si prax. Vo svojej práci sa zameriava na ošetrenie koreňových kanálikov a pracuje špeciálnou metódou – pod mikroskopom.

  • Kedy a kde začala vaša kariéra zubára?

Od detstva som sa pohyboval v spoločnosti zubárov. Moja mamka bola zubárka, teta bola zubárka, sesternica tiež, takže inej cesty nebolo (úsmev). Vyštudoval som lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach, promoval som v roku 2007. Keďže mamka bola špecialista – ortodontista, absolvoval som prax u zubárov v našom regióne, napríklad doktora Václava v Slovenskej Vsi, i u doktora Maláka v Kežmarku. Od roku 2008 sme v nových priestoroch v Poprade-Veľkej. V roku 2008 sme zakúpili prvý mikroskop a odvtedy sa špecializujem na mikroskopickú stomatológiu.

  • Čiže vy ste éru štátneho zubára nezažili a rovno ste si otvorili vlastnú prax?

Štatút štátneho zubára zanikol niekedy začiatkom 90.tych rokov, začali vznikať súkromné zubné ambulancie. Stomatologické centrum Dentakra, v ktorom pracujem, založili moji rodičia ešte v roku 1993. Ja som už druhou generáciou zubárov s 22-ročnou firemnou históriou. Postupne sa náš tím rozrastal o špecialistov a poskytované služby. V súčasnosti sa špecializujeme najmä na čeľustnú ortopédiu pod vedením doktorky Zuzany Sonogovej a mikroskopickú stomatológiu.

  • Na akých pacientov sa vo svojej ambulancii zameriavate?

Často na pacientov, ktorí potrebujú ošetriť koreňové kanáliky. Navyše aj kolegovia z okolia referujú pacientov, ktorí majú podobné ťažkosti. Tam, kde by iní považovali za nutnosť zub vytiahnuť, my ho častokrát dokážeme zachrániť, nie je to však pravidlo. Veľakrát lekár bez mikroskopu, alebo iného zväčšenia nevidí a nedokáže dokonale ošetriť všetky kanáliky. Niekedy odstraňujeme zalomené inštrumenty z koreňových kanálikov. Pomocou mikroskopu sa to väčšinou dá ošetriť.

  • Ako je to s Popradčanmi? Starajú sa o svoj chrup?

Je to individuálne. Sú ľudia, ktorí majú chrup v zlom stave, ale majú snahu to zlepšiť. U nich je zlepšenie viditeľné najviac. Často po absolvovaní dentálnej hygieny a po inštruktáži, prídu ľudia namotivovaní, s krásne vyčisteným chrupom. No a potom sú takí, ktorí prídu, zaplatia si za ošetrenie, sú poučení ako sa majú o zuby starať a napriek tomu sa o ne nestarajú. Je to všetko o človeku.

  • Viete teda nejako zhodnotiť, či sa dobou tá starostlivosť me­ní?

Z môjho pohľadu sa menia nároky pacienta na estetiku. Pacienti kladú dôraz na to, aby ich zuby vyzerali dobre, ľudia sa začínajú o zuby viac starať.

  • Nie je tajomstvom, že zubári nie sú lacnou záležitosťou…

To nie sú. Ľudia pochopili, že čím viac sa o svoje zuby starajú, tým menej do nich budú musieť investovať. Pokiaľ nechcú riešiť nejakú špeciálnu estetiku alebo nemajú špeciálne nároky. Pracujeme tak, aby sme nemuseli volať pacienta opakovane kvôli jednému zubu. U nás ošetrujeme zuby počas jednej návštevy a pacient odchádza. Na vykonané práce samozrejme poskytujeme záruku.

  • Ako je to u nás s preventívnymi prehliadkami? Majú ľudia záujem chodiť, využívajú túto možnosť?

Ako kto. Doba je uponáhľaná, ľudia si na seba nevedia nájsť čas. Preventívna stomatologická prehliadka je jedna z mála vecí, ktorá je plne hradená zdravotnou poisťovňou a ani to ľudí nemotivuje, aby prišli. My sa preto snažíme pacientov obtelefonovať a naplánovať im termín preventívnej stomatologickej prehliadky.

  • Plynú stále pre pacientov nejaké výhody tým, že preventívnu prehliadku absolvujú?

Áno, zdravotná poisťovňa sa podieľa na úhrade zdravotnej starostlivosti u pacientov. Samozrejme, nie v plnej miere.

  • Stretávate sa s pacientmi, ktorí majú panický strach zo zubára?

Pomerne často. Rozdelil by som ich na dve skupiny. V prvej sú tí, ktorí sa nechajú presvedčiť a nechajú sa ošetriť. Ošetrenie je pri plnom vedomí a úplne bezbolestné, robí sa v lokálnej anestézii. No a potom je druhá skupina ľudí, ktorí majú taký strach, že je ich potrebné ošetriť v celkovej anestézii v spolupráci s anesteziológom. My však z organizačných dôvodov takúto službu u nás zatiaľ neposkytujeme.

  • O akých pacientov zvyčajne ide?

U detí je to najmä pri mentálne hendikepovaných. U dospelých ide o panický strach, ktorý zväčša pramení z nejakého negatívneho zážitku z detstva. Takí pacienti potom navštívia zubára iba v prípade, že ich zuby veľmi bolia. Po odstránení bolesti ich nevidíte až do času, keď ich začne bolieť iný zub. Je to taký začarovaný kruh.

  • A ako je to s vami? Vy strach zo zubára nemáte? (úsmev)

Nie. (úsmev) Mne sa o zuby stará doktor Maxim Stošek v Prešove. Tiež sa špecializuje na mikroskopickú stomatológiu. Práve o týždeň sa k nemu chystám na preventívnu prehliadku – musím ísť pacientom príkladom (úsmev ).

  • Stretávate sa vo svojej práci s nejakými špeciálnymi, netradičnými požiadavkami?

Ani nie, myslím, že každý chce mať pekné zuby, ale to nepovažujem za neštandardné, alebo netradičné. Vždy sa snažíme urobiť pre pacienta maximum tak, aby od nás odchádzal spokojný. Je však pravda, že sa v posledných desaťročiach zvýšili nároky klientov na estetiku.

  • Mali ste už aj nejaké kuriózne prípady?

Neviem, čo možno považovať práve za kuriozitu, ale mávame pacientov, ktorí pri ošetrení zubov zaspia. U zubára to nebýva bežné, ale my robíme aj niekoľkohodinové ošetrenia v lokálnej anestézii, takže sa to stáva.

  • Chodia k vám často i pacienti, ktorým sa napríklad podarilo vybiť si zub?

Nestáva sa to často, ale ak k tomu dôjde je potrebné čo najskôr zlomený zub ošetriť. Raz volal jeden pán, že si jeho syn zlomil zub pri páde z bicykla. Opýtal som sa ho, či majú odlomenú časť zuba, samozrejme nemali (úsmev). Na ihrisku preto urobili rojnicu a hľadali odlomený zub. Nakoniec ho našli a priniesli. Ideálne je, ak úlomok namočíte do mlieka, alebo aspoň do vody. Úlomok zuba sme opieskovali a fixovali pomocou fotokompozitu, laicky povedané, zlepili naspäť a zaleštili. O dvadsať minút pacient išiel domov s vlastným zubom.

  • Keď sme pri tých deťoch. Aký máte názor na ich chrup? Predsa len, dnes deti jedia veľa sladkostí, majú nezdravý spôsob života a stravovania.

Ja nie som pedostomatológ, ale dnes je to naozaj tak, že zloženie stravy nie je ideálne. Deti sú zvyknuté piť kolové nápoje, sladené džúsy, jesť biele pečivo, rôzne keksy a koláče, ktoré v minulosti neboli, alebo neboli tak dostupné. Kazivosť chrupu stúpa, čiže potreba hygieny musí byť oveľa vyššia.

  • Prezraďte teda nejaké tipy, ako sa o svoj chrup starať.

Čo sa týka potravín, netreba sa ničoho vyvarovať. Nech každý je to, čo má rád, samozrejme v rozumnej miere. Štandardne, dvakrát do dňa si čistiť zuby s tým, že základom je ovládať techniku čistenia zubov. Na to sú tu dentálne hygieničky. Každý z nás by mal aspoň dvakrát do roka absolvovať dentálnu hygienu u hygieničky, ktorá profesionálne vyčistí zuby, odstráni zubný kameň, povlaky, pigmenty, zuby vyleští a najmä pacienta inštruuje a motivuje, ako má zuby čistiť správnou technikou. Čiže pokiaľ si človek pravidelne zuby čistí a navštevuje dentálnu hygieničku, tak sa mu zuby kaziť nebudú. Toto je alfa a omega. Na tom, akú použijeme pastu v podstate nezáleží.

  • A čo ústne vody, medzizubné kefky a pod. Je to nadštandard alebo povinná výbava?

Medzizubná kefka, jednozväzkové kefky a dentálne nite – to by mala byť základná výbava každého človeka tak, aby si vedel svoje zuby správne vyčistiť. Ústne vody sú z môjho pohľadu viac-menej o korigencii chuti. Ak vám v reklame tvrdia, že po použití ústnej vody budete mať 48 hodín čisté zuby, nie je to pravda.. Keď máte zuby špinavé a vypláchnete si ústa ústnou vodou, tak síce máte v ústach mentolovú chuť, ale zuby ostávajú špinavé. (úsmev)

foto: archív JK

Čítajte tiež:

Popradská psychologička otvorene: Problémy, s ktorými sa na mňa ľudia obracajú najviac

Gynekológ Peter Brenišin otvorene: Týchto 5 problémov trápi mladé Popradčanky najčastejšie

Popradský gynekológ Štefan Vojtaššák: 5 vecí, ktoré pacientky najviac trápi

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM