Monika Vengrínová Rôzne

Rozhovor s módnou blogerkou: Popradčanky sa vedia vkusne obliecť, ale táto z nich je najštýlovejšia!

Frederika Kovalčíková alias Bobinka Lastrange. Má 21 rokov a študuje marketing. Rodená Popradčanka má skutočne zaujímavú záľubu. Rada sa pochváli tým, čo má na sebe a inšpiruje druhých. Pojem módna blogerka je pre ňu všetkým a zároveň ničím.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s módnou blogerkou: Popradčanky sa vedia vkusne obliecť, ale táto z nich je najštýlovejšia!
Zdroj: Dnes24.sk

Frederika sa narodila a celý život vyrastala v Poprade. Dnes má 21 rokov a na univerzite v Trnave študuje marketing, ktorému sa chce po skončení školy naplno venovať. Jej najväčšou vášňou je, podľa vlastných slov, event marketing. Ak má nejaký voľný čas, rada fotí, píše na svoj módny blog a kreatívne sa podieľa na všetkom, čo má okolo seba.

  • Tak na začiatok pre laikov. Čo znamená pojem módna blogerka?

Pojem módna blogerka, podľa mňa, znamená všetko a zároveň nič. Je to životný štýl, ktorým človek žije každý jeden deň. Módna blogerka je žena/slečna/di­evčina, ktorá sa cíti skvelo v tom, čo si oblieka, vie celkový svoj zjav „predať“, nebojí sa reakcií okolia počas jej módnych výstrelkov, má aspoň trochu chuť písať a podeliť sa o kúsok samej seba s celým internetovým svetom. Módna blogerka si všíma iných, vkusne oblečených ľudí, o móde premýšľa neustále, pretože ňou jednoducho žije. Módna blogerka sleduje svetové trendy, ikonické blogy, či módnych návrhárov, nehanbí sa fotiť svoj outfit medzi stovkami ľudí a dokáže expresne poradiť svojim blízkym keď potrebujú „fashion pomoc“. To je pre mňa osoba, ktorá si môže povedať, že je módnou blogerkou.

  • O tom všetkom je teda tvoj blog?

Môj blog je o outfitoch, ktoré nosím a o mojich myšlienkach. Píšem o tom, čo cítim, zažívam, po čom túžim, i o tom ako pekne svieti slnko, či o tom ako dobre som sa najedla. Jednoducho povedané o takom mojom vnútornom svete. Môj blog sú moje myšlienky na tácke pre celý svet. Pozorný čitateľ sa neraz v mojich myšlienkach a pocitoch nájde aj sám. A niekedy je fajn vedieť, že to čo prežívate, prežíva aj niekto iný, či už sú to starosti alebo radosti.

  • Čo módne blogovanie obnáša?

Blogovanie obnáša dávku zodpovednosti. Pravidelne prispievať, donútiť sa aj v nečasoch niečo napísať, aby mohol vyjsť príspevok s fotografiami, snažiť sa nezacykliť sa niekde a neupadnúť do čohosi zlého. Chce to obrovskú dávku kreativity, šikovnosti, odvahy, ale aj poctivosti a nadnesenosti. Bloger sa nesmie totiž rúcať a plakať kvôli každému negatívnemu ohlasu či neprajníkom, ktorí sa nájdu vždy, nech robíte čokoľvek. Bloger musí byť húževnatý a blogom jednoducho žiť.

  • Čo tvoj blog znamená pre teba samú? Čo ti blogovanie prináša?

Pre mňa je blog niečo, čo ma musí baviť. Taký môj vlastný svet, kde si môžem kvázi zanadávať na systém, poľutovať i pohaniť samú seba, ale aj povedať svetu čo krásne sa v mojom živote deje. Nikdy nerobím blog z donútenia. Vždy je to moje vnútorné presvedčenie, že chcem daný príspevok napísať. Ak aj nejakú dlhšiu dobu na blog neprispievam, mrzí ma to, ale pre povinnosti a prácu to jednoducho nejde. Potom však príde impulz, vďaka ktorému dokážem prekonať samú seba a nový príspevok na blogu je na svete. Je to pre mňa istá forma oddychu, relaxu a radosti. A okrem toho som vďaka blogovaniu spoznala množstvo skvelých ľudí a dostala veľa príležitostí niečo zažiť a vyskúšať.

  • Ako si sa k blogovaniu vôbec dostala?

Bolo to ešte keď na Slovensku nebolo blogovanie tak masovo rozšírené a podporované. Myslím, že mi prvé blogy, ktoré som horlivo sledovala, ukázala kamarátka na strednej škole. Vtedy som si povedala, že to by mohlo byť niečo pre mňa. Taký online denník, na ktorý som nikdy nemala čas. Po niekoľkých pokusoch som si dala pauzu. Myslím, že som potrebovala dozrieť, trochu sa nájsť. Mala som okolo 16 rokov, ak si dobre pamätám. Neskôr som si založila blog, ktorý funguje dodnes.

  • Na blogu používaš prezývku Bobinka Lastrange. Dosť nezvyčajné. Ako táto tvoje prezývka vôbec vznikla?

Bobinka je prezývka, ktorou ma už v detstve oslovovali známi i moja mamina. Presnejšie povedané, volali ma Boba. Potom, na niekoľko rokov ostala táto prezývka zabudnutá a ja som nikdy žiadnu inú nedostala. A práve v období keď som sa pohrávala s myšlienkou založenia blogu, ma raz mamina oslovila touto starou, detskou a zabudnutou prezývkou. Vtedy som si povedala, že to je ono, dokonalý „pseudonym“ pre blog i pekná prezývka pre život. No a Lastrange je priezvisko mojej najobľúbenejšej postavy zo svetoznámeho fantasy o čarodejníkoch – Harry Potter. Ani neviem ako mi to napadlo, ale zrazu mi to dobre znelo a prirástlo k srdcu.

  • Fotky na blogu musia minimálne vyzerať profesionálne. Máš svojho osobného fotografa?

Dnes je blogov ako maku a „konkurencia“ je veľká, preto treba na módnom blogu vyšperkovať každý jeden detail. A fotky sú alfou a omegou. Osobného fotografa nemám, najčastejšie ma však fotí Martin Krystýnek, ktorého, myslím, Popradčanom ani predstavovať netreba. Spolupracujeme už niekoľko rokov, je to veľký profesionál a poznáme sa už natoľko dobre, že presne vieme, čo jeden od druhého chceme. Mať fotografa, s ktorým si bloger rozumie a navzájom sa chápu, je to najdôležitejšie. Na fotografiách vždy vidno, či je človek uvoľnený a fotí s radosťou alebo opačne.

  • Kde berieš inšpiráciu na nové outfity?

Najjednoduchšia a pritom najzložitejšia odpoveď. Všade. Je dôležité vnímať okolie, farby, pocity, ľudí, momenty, všetko. V bežný deň ma dokáže osloviť mnoho vecí, okolo je veľa podnetov, ktorými sa človek môže inšpirovať. Takže hlavne životom a prostredím okolo. Samozrejme sledujem fashion ikony, blogerov, ale inšpirujú ma i osoby, ktoré s módou nemali nič spoločné (krásnym príkladom je maliarka Frida Kahlo). Niekedy príde inšpirácia sama, inokedy sa náhodne zjaví niekde, kde by ste to ani nečakali.

  • Si shopaholička? Ako často a čo najradšej nakupuješ?

Shopaholička nie som. Časy, kedy som chodila s kamarátkami s radosťou do nákupných centier, dokázala tam stráviť niekoľko hodín a pobehovať z obchodu do obchodu, sú nenávratne preč. Teraz sa mi po hodine ozvú kríže, kabelka je o čosi ťažšia ako bola predtým a ťaží mi rameno, opakované vyzliekanie a obliekanie je veľmi únavné a otravné a nakoniec rozhodovanie, či naozaj kúpiť alebo nie, je viac ako mučivé. Rada nakupujem impulzívne. Neznášam nákupy – teraz musím nakúpiť to a to. Nikdy totiž nekúpim to čo potrebujem a pre čo som do obchodu v danú chvíľu prišla. Spontánny nákup je ten najlepší. Vtedy sa teším aj z vecí najviac. Prídem, zbadám, nadchnem sa pre danú vec, kúpim, odchádzam, teším sa.

  • Aký je tvoj najmilší kúsok v šatníku?

Rozhodovala by som sa medzi veľkým klobúkom, kašmírovým kabátom, slnečnými okuliarmi, ktoré nosím počas všetkých ročných období aj vtedy, keď je slniečko schované, pohodlným čierno-bielym sakom, obľúbenými kraťasmi s vysokým pásom, ale nakoniec by som si vybrala koženú bundu. Kožená bunda je to, čo by v šatníku nemalo chýbať nikomu! Pre mňa sú moje kožené/koženkové bundy to, po čom v zime túžim, v lete, to, prečo nemám rada horúčavy, na jar a v jeseni to najmilšie a najlepšie čo si na seba môžem dať. Správny strih koženej bundy dokáže padnúť ku všetkému.

  • Aký je tvoj obľúbený módny štýl? Čo preferuješ?

V dnešnej dobe ani neviem povedať či módny štýl presne vymedzený existuje. Všetko sa so všetkým mieša, prelína, prepája. Elegantné sa snúbi s pohodlným, športové sa prepája s formálnym. Tak nejako sa strácajú štýly a do popredia nastupujú jednotlivé kúsky oblečenia. Moje obľúbené, môjmu srdcu najbližšie je pohodlie. Ak je niekomu pohodlne v korzetových šatách, nech sa páči. Ak je niekomu pohodlne vo zvonových džínsoch (ktoré sú opäť v móde!), nech sa páči. Ja preferujem v bežné dni niečo jednoduché, praktické a pohodlné, oživené jedným výrazným kusom oblečenia.

  • Čo by si si na seba nikdy nedala?

Neexistuje nič, čo by som si odmietla obliecť. Poučila som sa už neraz, to čo som striktne odmietala pred rokom, mi už niekoľko týždňov visí v skrini a to, čo som si myslela, že budem nosiť po celý život, v nej už dávno nie je. Krásnym príkladom sú zvonové nohavice. Už som majiteľkou jedného kúsku a pritom som sa mamine vysmievala ako ich mohla kedysi nosiť. Móda je cyklická a to čo tu bolo kedysi, príde znova. Treba len vyčkať na správny čas.

  • A čo je podľa teba absolútne módne faux-pas?

Vrchol sú u mňa lepky na podrážke topánky. Táto malinká lepka ma vie totálne znechutiť a nech je človek akokoľvek dobre vyzerajúci, pekne oblečený, stráca u mňa všetky body. Niekedy mám sto chutí ísť za človekom a naozaj slušne mu povedať, že by ich mal dať dole a že tam nepatria. Som však trpezlivá a verím, že raz bude ľudstvo navždy zbavené nálepiek na podrážkach.

  • Šiješ alebo upravuješ si oblečenie aj sama?

Raz budem! A to sľubujem! Mojím snom je mať vo vlastnom príbytku miestnosť plnú krásnych vecí, kde bude stôl so šijacím strojom, kopou látok, nepodarených pokusov o módne kreácie a vlastných kúskov, ktoré budem hrdo nosiť do sveta. Oblečenie si sama nešijem, zatiaľ, ale upravujem si ho. Tu a tam čosi ručne prišijem, skrátim, odstrihnem úplne, nakreslím, prilepím či úplne pozmením a vytvorím z dvoch vecí jednu, ktorá mi vyhovuje.

  • Koľko máš topánok a kabeliek? =)

To naozaj neviem. Do stovky sa určite zmestím pri jednom aj pri druhom (úsmev). S istotou viem povedať, že topánok mám viac ako kabeliek. Kabelky nenakupujem tak spontánne a bezhlavo ako topánky. Zvyčajne nosím kabelky dostatočne veľké nato, aby sa mi tam zmestil celý vesmír alebo tie menšie listové, kde niekedy doslova natlačím nutnosti. Pokojne by som sa mohla pasovať za ženu, ktorá je kabelke verná až do skonania. Obľúbené nosím až kým ich doslova nevynosím a ani potom sa ich niekedy nechcem vzdať. Milujem kožené a koženkové kabelky. Čo sa týka topánok, tie som schopná kúpiť aj v prípade, že ma už v obchode po desiatich sekundách tlačia. Naivne si vždy myslím, že povolia a prestanú týrať moju nôžku – nakoniec to tak však nikdy nie je.

  • V čom sa cítiš najlepšie?

Toto asi nebude najmódnejšia odpoveď, ale rozhodne najúprimnejšia. Vo svojom bielom plyšovom župane. Nosila by som ho najradšej stále a všade. Je to taká moja domáca uniforma. A teraz vážne, najlepšie sa cítim v pohodlných džínsoch, v topánkach na nízkom podpätku, voľnom tričku poprípade bielej košeli a koženke. Vždy tvrdím, že pohodlnosť je najdôležitejšia, a za tým si budem stále stáť.

  • Keby sme si túto sezónu mali kúpiť len jednu vec, čo by to rozhodne malo byť?

Túto jeseň? Naozaj iba jednu vec? Jednu jedinú a žiadnu inú? Tak teda, povedzme si, že krásny kašmírový kabát už v našej skrini je, taktiež členkové topánky a obrovský bavlnený šál. Určite to budú kožené rukavice, ktoré sú mojou láskou. Ideálne vysoké, ktoré siahajú až po lakeť. Priľnú krásne na ruku, sú elegantné a na chladné, ale nie mrazivé počasie, sú ideálne.

  • Vedia sa podľa teba Popradčanky vkusne obliecť?

Myslím si, že áno. Vždy v meste vidím veľa pekne a moderne oblečených ľudí, a to nie len v mladom veku. Pri tomto mi vždy napadne jedna elegantná pani, ktorú stretávam u nás v meste. Bola kedysi učiteľkou v škôlke, do ktorej som chodila a celé tie roky, vždy keď ju stretnem, je nádherná. Pred touto dámou klobúk dole, dámy! Je to najvkusnejšie, najštýlovejšie a najkrajšie oblečená dáma, akú vídam takmer celý môj život. Oblečenie vždy prispôsobí svojmu veku a vždy z nej vyžaruje to, ako skvelo sa cíti v tom, čo má na sebe. Ja sama si vždy poviem, že by som si od nej mala brať príklad a aj všetky dámy by mali, pretože pekne obliecť sa dá v každom veku.

  • Študuješ v Trnave, v čom sa podľa teba líšia východniarky od západniarok, čo sa módy týka?

Nelíšia sa ničím. Trnava je mesto plné študentov, ktorí sú často zo stredného či východného Slovenska. Nerozlišujem ľudí v obliekaní podľa toho odkiaľ pochádzajú a myslím, že sa to ani nedá. Rozdiel badám možno len v tom, že v škole, v ktorej študujem, je veľa kreatívnych ľudí a vidieť to aj na ich obliekaní. Neraz stretnem dobre oblečenú študentku či študenta. Ak by som mala blog, na ktorom by som fotila módu ľudí, ktorí ma zaujmú a nie seba, určite by som v Trnave nafotila viac outfitov ako v Poprade. Ale určite nie zo zemepisných dôvodov, skôr preto, že tu mám okolo seba vyšší koncentrát ľudí, ktorí sa móde venujú, žijú ňou alebo ich jednoducho baví obliekať sa inak.

  • Dáš dámam u nás nejaké tipy ako vyzerať super? Čo je aktuálne in?

V pondelok je „in“ športovať a zhadzovať všetky kilá. V utorok je „in“ mať poriadne veľký a pevný zadok ako americké ikony a v stredu zasa úplne niečo iné a diametrálne odlišné. Ženy, slečny, dámy, páni, všetci, obliekajte si to, v čom sa cítite dobre. Pretože to ako sa cítite, okolie cíti z vás. Ak budete pôsobiť sebavedomo, s úsmevom a budete sa páčiť sama seba, nezáleží na tom, či budete v puzdrovej sukni s crop topom a profesionálne nalíčená, alebo budete mať jednoduché nohavice, košieľku a dobre padnúcu bundu. Vyberajte si oblečenie, ktoré vám padne ako uliate. Do ničoho sa nenúťte. Na čo je tá ktorá farba v móde, keď sa v nej cítite ako šašo? Nech vaše oblečenie odzrkadľuje vaše vnútro a spokojnosť. Žena dokáže pôsobiť veselo a hravo aj v nesmrteľnej čiernej, tak prečo sa obmedzovať najnovšími trendmi? Ak chce žena byť krásna, musí sa tak aj naozaj cítiť.

Môže vás zaujímať:

Vizážistka Daniela to prezradila nahlas: Takýchto chýb sa dopúšťajú Popradčanky!

Nové nákupné centrum v Poprade už otvorilo brány: Pozrite si prvé zábery a aj, aké obchody v ňom nájdete

Kaderníčky z Popradu to prezradili: Takéto požiadavky majú popradské nevesty!

foto: archív Frederika Kovalčíková

Módna blogerka spod Tatier a jej módne kreácie
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM