Simona Ivančáková Rôzne

Tohtoročné sviatky v Tatrách? Aha, čo sa stalo doslova hitom a kto bol úplným prekvapením

Naše veľhory sa na návštevnosť počas vianočných sviatkov a na Silvestra nemôžu sťažovať. Silvestrovské pobyty vyťažili kapacity na takmer 100%. Lyžiarske strediská práskali vo švíkoch, Hrebienok sa premenil na Karlov most v Prahe a prišli aj návštevníci z netradičných krajín.

Ilustračný obrázok k článku Tohtoročné sviatky v Tatrách? Aha, čo sa stalo doslova hitom a kto bol úplným prekvapením
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Top sezóna vo Vysokých Tatrách spojená so silvestrovskými a trojkráľovými pobytmi končí a onedlho deti nastupujú opäť do škôl a rodičia do práce.

Záujem je aj o bežkovanie

„Lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách boli plné, aj keď v úvode sviatkov tie snehové podmienky neboli úplne ideálne. Hostia si užívali zábavu na svahu, relax vo wellness centrách alebo v popradskom aquaparku. Aj keď na väčšine územia bola hmla a počasie skôr pripomínalo jar, v Tatrách si lyžiari užívali dobré podmienky na lyžovanie a strediskám sa podarilo otvoriť počas sviatkov zjazdovky z výšky nad 1800 metrov. Výška technického sneh na zjazdovkách bola v priemere od 30–50 cm. Postupne s koncom starého roka a príchodom nového roka sa zlepšili aj snehové podmienky na zjazdovkách. Mrazivé teploty umožnili opäť spustiť snežné delá v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese naplno,“ zhodnotila Zuzana Fabiánová, hovorkyňa Tatry mountain resort.

Záujem sa okrem toho sústredil aj na bežky, prechádzky ku vysokohorským chatám, nákupy a kultúrny program. Vďaka technickému zasnežovaniu boli bežecké trate na Štrbskom Plese kvalitne pripravené a mohli ich využiť tisíce nadšencov tohto športu aj keď teploty boli vysoko nad bodom mrazu.

Slávu si vychutnáva najmä ľadový dóm

„Hitom týchto sviatkov sa opäť stal Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, kde denne putovali pešo, alebo pozemnou lanovkou húfy turistov a v radoch čakali na ľadovú nádheru, ktorú vytvorilo 7 sochárov zo 70 ton ľadu. Denná návštevnosť prekonala akékoľvek očakávania a boli dni kedy počet zvedavcov prekonal hranicu 6 000. Nejedno ucho potešili aj bezplatné koncerty, ktoré sa konajú každú nedeľu v dóme. Ešte v roku 2016 si stihli mladí Bratislavčania povedať svoje „ÁNO“ v tejto ľadovej bazilike. Hrebienok, ktorý v minulosti bol počas zimnej sezóny veľmi tichý a ľudoprázdny sa premenil počas sviatkov na Karlov most v Prahe,“ povedala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Reštaurácie praskali vo švíkoch, rovnako to bolo aj v popradskom aquaparku, kde prišla väčšina návštevníkov zrelaxovať a oddýchnuť si po celodennom pobyte na čerstvom tatranskom vzduchu. „Zaujímavosťou je, že okrem hostí z „tradičných“ vítali u nás v bazénoch nový rok aj hostia z Južnej Kórei, Holandska, Grécka či Uzbekistanu,“ uviedla Lenka Chovancová, marketingová manažérka AquaCity Poprad.

Prišli aj netradiční návštevníci

Tatranci obdobie Vianoc a aj tzv. zlatý týždeň hodnotia na jednotku s hviezdičkou. Počas Vianočných sviatkov bola obsadenosť ubytovacích zariadení veľmi dobrá, od 60 do 75%. Ako už býva zvykom, prevládali Slováci. Zhruba len 30% boli zahraniční klienti. Z roka na rok rastie záujem o pobyty v období Vianoc. V minulosti boli ubytovacie zariadenia v tomto termíne vyťažené na maximálne 30%. „Silvestrovské pobyty vyťažili naše kapacity v priemere na vyše 90%, pričom bolo veľa zariadení, ktoré potvrdili až 100% obsadenosť. Hotely, ale aj penzióny a priváty hodnotia pobyty cez vianočné sviatky a na Silvestra lepšie ako v minulom roku. Zároveň si všetci prajú, keby takýchto týždňov bolo počas roka čo najviac,“ konštatuje Lucia Dubielová, výkonná riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry.

„Počas Silvestra bolo v Tatrách počuť okrem slovenčiny aj poľštinu či češtinu. Viac ako 60% klientov v ubytovacích zariadeniach bolo domácich a zvyšok tvorili zahraniční návštevníci. Zo zahraničných hostí boli v rozhodujúcej miere zastúpení Poliaci, Česi, Maďari, Nemci. Vo väčšej miere bolo možné na tatranských svahoch stretnúť hostí z Veľkej Británie a úplným prekvapením boli Rumuni. Tých sme v minulosti v tomto termíne nemali. Prichádzali do našich veľhôr až v januári, februári a aj to v malých množstvách. Dovolenkárov z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska bolo v porovnaní s minulým rokom približne rovnako. Väčšina týchto hostí prišla autom a hotel si rezervovali sami, bez cestovnej kancelárie. Povestné chartrové lety a slávnostné vítanie hostí na popradskom letisku je už minulosťou,“ dodala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Koniec mesiaca bude patriť ľadovým sochám

Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách teraz čaká niekoľko dní „slabšej“ sezóny, ktorý sa pokúsia všetci využiť na ďalší reštart, aby sa dôkladne pripravili na ďalších dovolenkárov a podujatia, ktoré nás čakajú. Už o 2 týždne začínajú Poliakom zimné prázdniny a posledné dni mesiaca január budú po štvrtý krát patriť neoficiálnym majstrovstvám sveta v tesaní ľadových sôch – TATRY ICE MASTER.

Čítajte tiež:

Popradčania v týchto dňoch žijú korčuľovaním: Zimné radovánky na umelých plochách aj v prírode!

Bežec spod Tatier si zaslúži klobúk dole: Takéto rozprávkovo krásne fotky robí počas tréningu v prírode

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM