Správy

V obci pri rómskej osade pod Tatrami stavajú multifunkčné centrum: Kedy bude hotové?

Starosta predpokladá, že o služby centra bude veľký záujem, výstavba prebieha už od apríla.

Ilustračný obrázok k článku V obci pri rómskej osade pod Tatrami stavajú multifunkčné centrum: Kedy bude hotové?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Obec Stráne pod Tatrami v Kežmarskom okrese získala dotáciu z Fondu na podporu športu na výstavbu multifunkčného centra v blízkosti rómskej osady vo výške 350-tisíc eur.

Starosta Rastislav Sloveňák pre Tasr potvrdil, že výstavba už prebieha od apríla a centrum by malo byť hotové do leta budúceho roka.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

„My sme vlani na projekt spolu s partnermi Centrom voľného času Rakúsy, obcou Rakúsy a Súkromnou spojenou školou Biela voda, získali dotáciu z nórskych fondov vo výške 952-tisíc eur. Okrem výstavby multifunkčného centra sa zakúpili napríklad stroje na cvičenie, spotrebiče, hradia sa z toho tiež mzdy terénnych pracovníkov, je tam zahrnutá aj podpora vzdelávania a psychologické poradenstvo,“ vymenoval Sloveňák.

Vzali si úver

Náklady na výstavbu samotného multifunčného centra, v ktorom sa budú nachádzať komunitný priestor, dielne, telocvičňa využiteľná na kultúru i šport a vonkajšie ihriská, sa vyšplhajú takmer na 1,2 milióna eur.

„Vlani nám z fondu dotáciu neschválili, takže sme si vzali úver, vďaka schválenému grantu budeme môcť čerpať úver v menšej sume. Uvidíme, ako sa zdvihnú ceny materiálu, či nebude nutné zvyšovať rozpočet,“ dodal starosta obce, v ktorej v súčasnosti žije približne 2 460 ľudí.

Viac správ z Popradu a okolia:

V doobedňajších hodinách bude centrum slúžiť obci a miestnej škole, poobede ho chcú využiť na komerčné účely. Starosta predpokladá, že o služby centra bude veľký záujem.

Vyše 90% rómov

Cieľom projektu je prispieť k zlepšeniu prístupu zraniteľných detí a mládeže zo znevýhodnených oblastí k širšiemu okruhu mimoškolských činností.

Aktivity sú zamerané na zlepšenie ich osobného rozvoja a poskytnutie zručností zvyšujúcich ich šance uspieť v spoločnosti. Viac ako 90 percent obyvateľstva Strání pod Tatrami tvorí rómska komunita.

Okrem toho obec získala z európskych fondov na výstavbu chodníkov 420-tisíc eur, práce v súčasnosti realizujú cez sociálny podnik. „Ďalších 90-tisíc eur je dotácia na výtokové stojany na vodu, ktoré fungujú na čip. Opravíme vďaka tomu aj časť vodovodu v dedine,“ doplnil starosta.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM